Atentia, folosita cu succes pentru a face fata anxietatii sociale

Leave a comment
Dan Bradu seo

Opreste-te pentru o secunda si observa-ti gandurile. Esti concentrata pe propriile ganduri si sentimente, acordand o atentie deosebita la ceva din jur sau grijilor despre viitor? Unul dintre modurile in care persoanele care sufera de tulburare de anxietate sociala devin coplesite de ganduri anxioase si griji despre ceea ce s-ar putea intampla este avand grija de ceea ce se intampla.

De exemplu, urmeaza sa aiba loc un eveniment important in viata ta, iar gandurile din perioada premergatoare ar putea include griji despre faptul ca lumea din jur ti-ar putea observa nervozitatea, ca ai putea uita ce trebuie sa spui sau sa faci, ca ceilalti ar putea observa cum iti tremura mainile, toate incununate de sentimentul ca niciodata nu vei reusi sa duci la bun sfarsit ceea ce ai de facut, mai ales ca ai impresia ca nici macar nu poti respira corect.

Aceste ganduri si sentimente incep sa scape de sub control din cauza accentului pe simptomele de anxietate. Pentru a combate acest asa numit “hiperfocus”, unii terapeuti au introdus o componenta a terapiei numit “atentie”, o stare mentala realizata prin concentrarea constientizarii la prezent, recunoscand si acceptand sentimentele cuiva.

Acest procedeu este adesea folosit ca o completare la terapia cognitiv comportamentala cu scopul de a invata cum sa te detasezi de gandurile si sentimentele tale, privindu-le ca un observator extern. Poti citi aceasta carte de dezvoltare personala pentru femei pentru a spori indepartarea anxietatii.

O abordare foarte simplificata a atentiei ar implica in primul rand recunoasterea faptului ca ai o problema. Daca esti prinsa in propriile ganduri, sentimente si senzatii, sansele ca sa fii concentrat sunt minime. In scopul de a mari cu adevarat concentrarea redusa, este acordand o atentie asupra respiratiei.

Odata ce ai reusit sa te concentrezi, este timpul pentru a trece la un tip mai larg de sensibilizare. Imagineaza-ti gandurile si sentimentele ca pe un flux al constiintei care curge pe langa tine. Uita-te la fluxul de ganduri si sentimente si treci peste cu un nivel de implicare detasata. A le vedea din perspectiva unui outsider ar putea fi mai bine decat daca le-ai vedea din propria perspectiva.

De exemplu, in loc sa te gandesti “eu sunt atat de nerabdatoare. Nu voi reusi sa trec prin asta”, conceneaza-te pe un alt gand : “Uneori am sentimente de anxietate, dar sunt temporare. Stiu ca vor trece in curand”.

pureshapes.ro

A fi atenta inseamna a permite gandurilor anxioase sa treaca si sa nu ramana blocate. De-a lungul timpului s-ar putea ca unele procese ale creierului sa fie implicate, astfel incat, experienta devine mai automata. Atentia si constientizarea activeaza cortexul prefrontal al creierului, care, la randul sau, ajuta la controlul structurilor creierului emotional, cel de unde incepe ciclul de panica si anxietate.

Leave a Reply