5 jocuri pentru a incuraja alfabetizarea

5 jocuri pentru a incuraja alfabetizarea

0 Shares
0
0
0

Timpul de alfabetizare este o piatra de hotar pentru toti copiii si familiile lor. La urma urmei, a invata sa citesti deschide usi pentru a te conecta cu lumea in moduri noi. Prin urmare, familia trebuie sa sustina acest proces, prin jocuri care sa incurajeze alfabetizarea, de exemplu.

Dar pentru a face asta, nu trebuie sa-i faci pe copiii tai sa scrie cuvinte pe care inca nu le inteleg sau sa repete cuvinte. Exista modalitati mult mai distractive si mai dinamice de a incuraja alfabetizarea.

  1. Povestirea

Unul dintre cele mai cunoscute jocuri pentru a incuraja alfabetizarea este, de asemenea, cel mai simplu si mai vechi dintre toate. Povestirea este o modalitate de a creste vocabularul copiilor, de a incuraja dragostea pentru lectura si de a aduce familiile impreuna.

Desi cartile incurajeaza si mai mult alfabetizarea, acest lucru se poate face si fara carti. A spune povesti populare, doar din memorie, este o modalitate de a incuraja alfabetizarea.

De asemenea, poti face acest moment mai distractiv cu papusi, marionete si alte cadouri pentru copii. Dupa ce ai spus povestea, cere-i copilului sa iti impartaseasca ce a inteles si care este parerea lui.

  1. Aplicatii educationale

In zilele noastre, nu trebuie sa cautati mult pentru a gasi site-uri si aplicatii cu jocuri care incurajeaza alfabetizarea. Ele sunt adesea simplu de utilizat si, in multe cazuri, copiii invata sa faca totul singuri in cel mai scurt timp.

Descarcand aplicatii educationale incurajati o relatie buna cu tehnologia si de asemenea, incurajati si alfabetizarea. Doi in unu!

  1. Joc de memorie

Jocul de memorie este un joc traditional atat pentru adulti, cat si pentru copii. Cea mai buna parte a lui este ca e complet personalizabil.

Este posibil sa creezi un joc de memorie distractiv si educational pentru a incuraja alfabetizarea. Pe jumatate din carti, scrii toate literele alfabetului. In celalalt, desenezi ceva care incepe cu acea litera. De exemplu, o albina pentru “A”, o balena pentru “B”, o casa pentru “C“etc.

Apoi, copilul tau va trebui sa gaseasca perechile de desen si litere pentru a castiga jocul. Este simplu, distractiv si eficient!

  1. Spanzuratoarea

Un alt joc clasic pentru toate varstele, jocul spanzuratorului, se poate face doar cu un creion si o hartie. Copilul trebuie sa ghiceasca literele cuvantului secret si, la fiecare greseala, o noua bucata din papusa este desenata pe spanzuratoare.

In acest joc, incercati sa folositi cuvinte pe care le cunosc deja si care sunt relativ simple. Apoi, cresteti dificultatea pentru a face jocul mai interesant. In acest fel, copii nu se simt rau ca pierd si raman motivati sa invete alfabetul!

  1. Rime

Copiilor le place cand descopera cuvinte care rimeaza intre ele, fie ca sunt in muzica, poezie sau joaca. Puteti afisa diferite rime, inclusiv diferite regionalisme precum “barabule” sau “picioci”.

Apoi cereti-i sa-si creeze propriile rime. Acesta poate deveni jocul principal din masina familiei: intrebati copiii ce rimeaza cu cuvintele pe care le folosesc in viata de zi cu zi, precum “masa”, “pisica” sau “floricele”. Se vor distra incercand sa gaseasca rima!

Deci, prin urmare, folosirea jocurilor pentru a preda alfabetul este un mod distractiv si stimulant de a face acest lucru. Pe langa faptul ca copilul se joaca, este distras si invata, se simte mai conectat cu familia atunci cand toti se joaca impreuna.

0 Shares
You May Also Like