Sfaturi pentru incepatorii in offroad

0 Shares
0
0
0

Off-roadul nu seamana deloc cu condusul obisnuit, iar abilitatile de conducere de care aveti nevoie pentru a naviga in siguranta pe drumurile accidentate de pamant nu se compara cu o croaziera prin oras. Cu toate acestea, cu putine cunostinte de baza si putina practica, veti fi gata sa plecati in salbaticie cu masina dvs 4×4.

Daca sunteti gata sa parasiti drumurile asfaltate, iata ce trebuie sa stiti despre off-roading.

Cunoasteti-va vehiculul si capacitatile sale

Fiecare vehicul este diferit, asa ca nu faceti niciodata presupuneri despre ceea ce camionul sau SUV-ul dvs. poate si nu poate face. Trebuie sa intelegeti ce caracteristici off-road are 4×4-ul dvs. Manualul dvs. de proprietar va contine multe din aceste informatii, dar forumurile specifice vehiculului sunt un alt loc minunat pentru a afla despre tipurile de teren pe care le puteti aborda.

Aflati cum sa utilizati cele mai importante sisteme off-road ale masinii dvs

Orice vehicul capabil de off-road va avea cateva sisteme-cheie care va ajuta sa navigati pe terenul stancos si plin de denivelari ale unui traseu tipic 4WD. Acestea includ:

Controlul tractiunii. Majoritatea vehiculelor moderne 4×4 sunt echipate cu un anumit grad de control al tractiunii. Al dvs ar putea avea o setare simpla de pornire/oprire sau un sistem electric complex cu diferite setari concepute pentru a acoperi o varietate de situatii de tractiune. In orice caz, sistemul controleaza alunecarea rotilor, astfel incat cuplul sa fie transferat de la anvelopa la pista. Daca nu ati experimentat niciodata controlul tractiunii, poate fi un sentiment surprinzator, dar veti sti cand sistemul isi face treaba.

4WD High si Low. Veti avea nevoie de mai mult cuplu decat de obicei pentru a traversa drumurile 4WD si aici intervine 4WD Low. Nu puteti conduce rapid in Low, asa ca nu uitati sa reveniti cand ati terminat partea de off-road.

Blocare diferential. Un diferential de blocare controleaza viteza rotilor dumneavoastra. Daca ramaneti blocat pe traseu, acest lucru va asigura ca rotile se rotesc cu aceeasi viteza.

Asigurati-va ca aveti echipamentul potrivit

Un 4×4 capabil nu este singurul instrument necesar pentru o calatorie de succes off-road. Mai aveti nevoie de:

  • Trusa de prim ajutor
  • Bidon cu combustibil suplimentar
  • O anvelopa de rezerva, plus uneltele necesare pentru schimbarea unei anvelope
  • Cric cu ridicare mare
  • Compresor de aer portabil
  • Cablu de remorcare
  • Lopata
  • Rezerva apa in cazul in care radiatorul se supraincalzeste

Alte instrumente utile includ un stingator de incendiu si un radio bidirectional pentru comunicarea cu tovarasii dvs off-road. Troliile sunt, de asemenea, folositoare pentru terenuri cu adevarat dificile.

Aveti intotdeauna un plan de recuperare

Cand mergeti in teren, trebuie sa va ganditi la ce veti face daca ramaneti blocat. Cel putin, trebuie sa cunoasteti punctele de recuperare ale vehiculului dvs., care sunt punctele in care un carlig si o curea pot fi atasate de la un vehicul la altul, permitand celuilalt 4×4 sa va traga afara. Daca nu sunteti sigur unde sunt aceste puncte, asigurati-va ca verificati manualul de utilizare.

Acesta este unul dintre motivele pentru care expertii va recomanda sa nu mergeti singuri in off-road – daca aveti un alt vehicul pe traseu inseamna ca va puteti ajuta reciproc in situatiile dificile.

Daca nu detineti o masina 4X4 dar sunteti pasionati de aceste masini si vreti sa evadati din oras in cautare de senzatii tari, atunci puteti opta pentru o tura de self-driving off road in Muntii Bucegi pe care o puteti gasi pe site-urile de activitati in Brasov.

0 Shares
You May Also Like