Care plante nocturne si diurne se potrivesc gradinii tale?

Care plante nocturne si diurne se potrivesc gradinii tale?

0 Shares
0
0
0

Natura nu inceteaza sa ne fascineze, detinand unele dintre cele mai interesante procese si fenomene, atat la nivelul florei si faunei, cat si in planul mineralelor.

Unul dintre miracolele pe  care natura ni le daruieste, este cel al capacitatii anumitor flori de a se inchide si deschide in anumite contexte sau de a-si modifica pozitia frunzelor,  asa cum sunt plantele nocturne si cele diurne.

Plantele nocturne si diurne

In mod normal,  floarea unei plante se deschide o singura data, implinind procesul de inflorire, parcurs de la mugur pana la floare. Cu toate acestea, exista plante a caror floare detine capacitatea de a se inchide si deschide, pe baza anumitor mecanisme interne si din anumite nevoi.

Astfel, sunt flori care se inchid imediat ce se intuneca, fie pentru a proteja planta prin conservarea energiei, fie pentru a se proteja de anumiti daunatori. Alte specii de plante detin mecanismul prin care aduc modificari frunzelor pe timpul noptii, cum ar fi  arborele de matase Rosea, un copac ale carui flori delicate sunt de o frumusete aparte, iar frunzulitele se pliaza pe timpul noptii.

Florile nocture, sunt cele care au capacitatea de a se inchide pe timpul noptii, cum ar fi anumite specii de cactus sau parfumata Reghina noptii, mecanism care se manifesta, probabil, din necesitatea de a se proteja de razele solare.

Aceste caracteristici au un rol foarte important si in procesul de polenizare, florile fiind astfel polenizate de insectele specifice perioadei de zi sau noapte in care florile sunt deschise. Acesta capacitate a plantelor de a-şi modifica florile si frunzele in functie de zi sau de noapte, dar si posibilitatea de a reveni la forma initiala, este data de o activitate celulara foarte intensa, care poate sustine aceste procese extrem de elaborate.

Toate aceste modificari atat de fascinante sunt dictate de o serie de factori externi, cum ar fi lumina sau  temperatura, cat si de ceasul intern al plantei.

O gradina fascinanta

Daca esti fascinat de acesta capacitate extraordinara a delicatelor plante de a-şi inchide si deschide florile sau de a-si modifica pozitia frunzelor pe timpul noptii, te poti bucura de spectacolul  mirific, alegand  sa plantezi in gradina ta cateva plante curajoase, care prefera sa se protejeze de factorii externi.

Poti alege sa iti infrumusetezi gradina cu iasomie de noapte, regina noptii, lalele sau tuberoze, la fel de bine optand  sa plantezi arborele de matase Rosea, ale carui flori te vor fascina cu frumusetea si coloritul lor.

Arborele ajuns la maturitate, isi formeaza o coroana in forma de umbreluta, iar frunzulitele se pliaza peste noapte oferind un spectacol fascinant. Astfel, alegand sa plantezi in gradina ta specii care au capacitatea de a se modifica seara si dimineata, te vei putea bucura de fascinantele procese care au loc in natura din jurul casei tale.

0 Shares
You May Also Like