Despre medicamente

0 Shares
0
0
0

Atat de necesare noua tuturor atunci cand ne imbolnavim, ce sunt totusi medicamentele, cum se utilizeaza acestea si care le sunt beneficiile? Urmeaza sa aflam in cele ce urmeaza mai multe despre ele.

Medicamentele pe care le gasim in orice farmacie sunt substante simple, asocieri de substante sau produse complexe, ce au capabilitatea de a produce un efect terapeutic.

Acestea sunt prezentate astfel incat pacientul sau bolnavul sa le poata folosi dupa o anumita metoda, in diferite scopuri. Ele au rolul de a diagnostica, vindeca, trata sau preveni o anumita boala sau afectiune. Tratarea cu medicamente reprezinta un sector important in campul medicinii.

Acestea sunt obtinute prin prelucrarea si transformarea unor substante chimice sau a unor compusi cu provenienta vegetala, animala sau chiar umana. Cele din urma sunt supuse unor procese si operatiuni farmaceutice care le transforma in medicamente. Desigur, procesul in sine este mult mai complex, el fiind personalizat la fiecare medicament in parte, in functie de afectiunile pe care le trateaza, in functie de modul de administrare, cat si alti parametri importanti.

Desigur, dupa cum stim deja, exista mai multe forme farmaceutice a unui medicament, in functie de cum sunt acestea administrate pacientului. Cea mai intalnita cale de folosire a medicamentelor este reprezentata de calea orala. Tipurile de medicamente administrate oral sunt: comprimatele, capsulele, drajeurile, siropurile si solutiile.

Comprimatele sau tabletele reprezinta cea mai simpla, cat si cea mai sigura modalitate de administrare a unui medicament, intrucat dozarea este prestabilita, la fel si ingredientul activ, iar bolnavul nu necesita cunostinte mai avansate de farmacie. Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti la pastilele pe care le luam si sa ne consultam intotdeauna medicul sau farmacistul inainte de a ne administra medicamente despre care nu avem informatii.

Mai sunt si alte metode de administrare a medicamentelor, unele dintre ele la fel populare ca cea de mai sus. Exista calea cutanata, cand medicamentele se aplica pe pielea pacientului cu scopul de a vindeca eruptii, infectii, de a diminua durerea si asa mai departe. Acestea sunt unguente, geluri, creme sau solutii.

Pentru tratarea sau vindecarea afectiunilor sistemului respirator, se foloseste calea inhalatorie, unde sunt intalnite sprayurile si solutiile. Acestea se administreaza pe nas.

O alta metoda foarte utilizata este administrarea injectiilor, ce sunt realizate pe cale intravenoasa sau intramusculara, cu ajutorul siringilor sau perfuziilor. in cazul afectiunilor sistemului genital feminin, medicamente sunt administrate pe cale vaginala, precum capsulele, ovulele sau unguentele. in cele din urma, exista si medicamente sub forma de supozitoare, administrate pe cale rectala.

O alta clasificare a medicamentelor este reprezentata de catre modalitatea de eliberare a acestora, iar aici problema este destul de simplu pusa. O prima categorie sunt medicamentele cu prescriptie medicala, eliberate doar pe baza de reteta de la medic.

Acestea pot avea efecte adverse grave si, tocmai de aceea, este foarte important ca doctorul sa reglementeze administrarea lor in functie de afectiunea stabilita prin consult si investigatii.

Desigur, cealalta categorie este reprezentata de medicamentele ce nu necesita neaparat o recomandare din partea medicului. Printre acestea numaram: analgezicele usoare, vitaminele, mineralele sau orice supliment alimentar.

0 Shares
You May Also Like