Orasul Sebes, un model al infloririi si dezvoltarii economice

Orasul Sebes, un model al infloririi si dezvoltarii economice

0 Shares
0
0
0

Este posibil ca un orasel care numara 30,000 de locuitori sa devina un model economic?

Ei bine, este! Companii de top din aproape domeniile au investit sute de milioane de euro in construirea unor fabrici la Sebes, oraselul din inima Transilvaniei.

Infrastructura, muncitorii calificati si, nu in ultimul rand, facilitatile fiscale din partea autoritatilor locale au reprezentat punctele forte ale orasului, care au atras ca un magnet investitorii. In plus, taxele catre bugetul local au cunoscut o reducere de 10 procente.

Acesta este Sebesul de astazi: mangaiat de parfumul viu al istoriei care dainuie si infloritor, cu 1300 de firme si somaj aproape de 0. Si, de la un an la altul, continua sa se dezvolte din punct de vedere economic.

Pe primul loc in topul celor mai mari investitori straini din Sebes se afla concernul german Daimler. Prin intermediul companiei Star Transmission, acesta a infiintat in oras o fabrica de componente pentru automobilele marca Mercedes Benz. Fabrica are peste 1000 de muncitori, salariul mediu fiind 1700 de lei, ceea ce depaseste media din judetul Alba.

Star Transmission Sebes are in plan trei proiecte, care consta montarea cutiilor de viteza cu 5 trepte, cu 7 trepte si, respectiv, 9 trepte, investitia totala ajungand la 350 de milioane de euro. Se preconizeaza ca anul viitor, odata cu lansarea ultimului proiect (lansarea cutiilor de viteza cu 9 trepte), numarul angajatilor va depasi 1500, si asta doar in locatia Sebes.

Un alt domeniu de activitatate foarte important este industria lemnului. Cu atat mai mult, cu cat traditia pe care Sebesul o are in prelucrarea lemnului dateaza din secolul al XVIII-lea.

Pozitia logistica propice, dar si oamenii profesionisti, cu experienta in varii domenii, au motivat Kronospan, una dintre cele mai importante companii din industria lemnului, sa investeasca 250 de milioane de euro la Sebes. Compania Kronospan este cel mai mare investitor din Romania in industria prelucrarii lemnului.

Nici marile companii din domeniul industriei alimentare nu s-au lasat mai prejos. Romaqua Borsec detine, la Sebes, doua fabrici: de bere si, respectiv, de bauturi energizante.

O suma semnificativa a fost investita si de catre Alpin 57 Lux, companie aflata pe locul al treilea in topul producatorilor producatorilor romani de inghetata. Compania, care se pozitioneaza pe lista celor mai mari producatori din tara, a investit, la Sebes, peste 23 de milioane de euro. Suma investita s-a concretizat intr-o platforma industriala de 28.000 metri patrati, platforma care cuprinde fabrica de inghetata, depozitele frigorifice, depozitele de materii prime, dar si materialele aferente.

Prin plata taxelor si impozitelor, toate aceste companii contribuie semnificativ la bugetul de stat. primele 20 de firm din oras asigura cu succes 63% din bugetul de 12 milioane de euro pe an al Sebesului.

Din anul 2000, Sebesul a cunoscut o crestere continua a numarului investitorilor. Mediul de afaceri solid, situatia geografica favorabila, dar si faptul ca localitatea este strabatuta de trei drumuri nationale reprezinta, fara doar si poate, atuuri care au dus la o dezvoltare economica si, implicit, la o multitudine de oportunitati de angajare.

In ultimii ani, s-a observat si o scadere a ratei somajului. Am putea afirma cu tarie ca Sebesul este singurul oras din Romania unde posibilitatea de a ajunge somer este extrem de mica. Investitorii locali si straini si-au dezvoltat aici afaceri importante, lucru care a dus la disparitia somajului si, implicit, la cresterea nivelului de trai.

Municipiul Sebes este, fara indoiala, un exemplu de succes, devenind cunoscut atat in tara, cat si in strainatate.
Daca v-am facut curiosi si doriti sa aflati mai multe despre acest oras-model, atunci Radio Sebes Live este cheia. Folositi-o si intrati, pentru a descoperi tot ce are Sebesul mai frumos!

0 Shares
You May Also Like