Acneea și tratamentul său

Leave a comment

Acneea este o afecțiune cronică, inflamatorie a pielii, care provoacă pete și cosuri, în special pe față, umeri, spate, gât, piept și partea superioară a brațelor. Punctele albe, punctele negre, cosurile, chisturile și nodulii sunt toate incluse în tipuri de acnee.

Aceasta apare frecvent în timpul pubertății, când se activează glandele sebacee, dar poate apărea la orice vârstă. Nu este periculos, dar poate lăsa cicatrici pe piele, afectând aspectul fizic.

Cel puțin 85% dintre oamenii din SUA și Europa se confruntă cu acnee cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani.

pureshapes.ro

Informații generale despre acnee

  • Iată câteva aspecte generale despre acnee, pe care este bine să le cunoașteți.
  • Acneea este o boală a pielii care implică glandele sebacee de la baza foliculilor de păr.
  • Afectează 3 din 4 persoane cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani.
  • Nu este periculoasă, dar poate lăsa cicatrici pe piele.
  • Tratamentul depinde de cât de sever și persistentă este.
  • Factorii de risc includ genetica, ciclul menstrual, anxietatea și stresul, climatul cald și umed, utilizarea machiajului pe bază de ulei și stoarcerea coșurilor.

Cauzele acneei

Pielea umană are pori care se conectează la glandele uleioase de sub piele. Foliculii conectează glandele de pori. Foliculii sunt saci mici care produc și secretă lichid. Glandele produc un lichid uleios numit sebum. Sebumul transportă celulele moarte ale pielii prin foliculi la suprafața pielii. Cosurile se formează atunci când acești foliculi se blochează, iar uleiul se acumulează sub piele.

Celulele pielii, sebumul și părul se pot aduna într-un fel de dop. Acest dop se infectează în combinații cu bacterii și rezultă umflarea. Un coș începe să se dezvolte când dopul începe să răbufnească.

Propionibacterium acnes este numele bacteriilor care trăiesc pe piele și contribuie la infectarea cosurilor.

Cercetările sugerează că severitatea și frecvența acneei depind de tulpina bacteriilor. Nu toate bacteriile acneice declanșează cosuri. O tulpină ajută la menținerea pielii fără coșuri.

Tratament

Tratamentul depinde de cât de severă este și cât de persistentă este acneea. Recomandările pot fi făcute doar pentru acneea ușoară. Pentru manifestările grave, trebuie consultat medicul dermatolog.

Acneea ușoară

Pentru tratarea acneei sunt disponibile o varietate de creme și geluri steroidiene și nesteroidiene, iar multe sunt eficiente.

Acneea ușoară poate fi tratată cu medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi geluri, săpunuri, plasturi, creme și loțiuni, care sunt aplicate pe piele.

Cremele și loțiunile sunt cele mai bune pentru pielea sensibilă. Gelurile pe bază de alcool usucă pielea și sunt mai bune pentru tenul gras.

Remediile fără prescripție medicală pentru acnee pot conține următoarele ingrediente active:

  • Resorcinol – ajută la descompunerea punctelor negre și albe
  • Peroxid de benzoil – ucide bacteriile, accelerează înlocuirea pielii și încetinește producția de sebum
  • Acid salicilic – ajută la descompunerea punctelor negre și a punctelor albe și ajută la reducerea inflamației și umflăturilor
  • Sulful – usucă inflamația
  • Retin – ajută la deblocarea porilor
  • Acid azelaic – întărește celulele care căptușesc foliculii, oprește erupțiile de sebum și reduce creșterea bacteriilor
  • Complexuri de vitamine – îmbină mai multe ingrediente și au beneficii multiple. Un exemplu bun este complex lichid de vitamine pentru acnee.
Dan Bradu seo

Este recomandabil să începeți cu cele mai mici concentrații, deoarece unele preparate pot provoca iritații ale pielii, roșeață sau arsuri la prima utilizare.

Leave a Reply