Hipocalcemia, cunoscuta in mod obisnuit ca deficit de calciu, apare atunci cand nivelul de calciu in sange este scazut. O deficienta pe termen lung poate duce la modificari dentare, cataracta, modificari ale creierului si osteoporoza, ceea ce face ca oasele sa devina fragile.
Complicatiile hipocalcemiei pot pune viata in pericol, iar daca afectiunea nu este tratata, in cele din urma ar putea duce la moarte. O deficienta de calciu poate sa nu aiba simptome precoce. Pentru a evita complicatiile, o persoana ar trebui sa solicite diagnosticul si tratamentul prompt daca prezinta oricare dintre simptomele enumerate mai jos. Pentru mai multe informatii accesati Asimilarea calciului in organism si simptomele deficitului.
Simptomele deficitului de calciu
Simptomele descrise mai jos pot deveni mai grave pe masura ce boala progreseaza.
- 1. Probleme musculare
Deficitul de calciu poate duce la oboseala extrema. Durerile musculare, crampele si spasmele sunt primele semne ale unei deficiente de calciu. Oamenii tind sa simta durere in coapse si brate, in special la nivelul bratelor, atunci cand merg pe jos si se misca. Deficienta de calciu poate provoca, de asemenea, amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor, degetelor si in jurul gurii. Aceste senzatii pot indica o deficienta mai severa. Aceste simptome pot veni si pot disparea, dar nu dispar odata cu activitatea, iar o persoana poate fi nevoita sa astepte pana cand se starea trece.
- Oboseala extrema
Nivelurile scazute de calciu pot provoca insomnie sau somnolenta.
Oamenii tind sa experimenteze:
- oboseala extrema
- letargie
- un sentiment general de slabiciune
- lipsa de energie
Oboseala asociata cu deficienta de calciu poate provoca, de asemenea, fotofobie, ameteli, lipsa de concentrare, uitare si confuzie.
- Simptome ale unghiilor si pielii
Deficienta cronica de calciu poate afecta pielea si unghiile.
Pielea poate deveni uscata si pot aparea mancarimile, iar cercetatorii au legat hipocalcemia de eczema si psoriazis. Eczema este un termen general pentru inflamatia pielii. Printre simptome se numara mancarime, roseata si blistere ale pielii. Eczema este tratabila, in timp ce psoriazisul poate fi gestionat, dar nu exista un tratament. O deficienta de calciu poate duce la unghii uscate, rupte si fragile. De asemenea, poate contribui la alopecie, o afectiune care determina caderea parului in zone rotunde.
- Osteopenie si osteoporoza
Deficitul de calciu poate duce la osteopenie si osteoporoza. Osteopenia reduce densitatea minerala a oaselor si poate duce la osteoporoza. Osteoporoza face oasele mai subtiri si mai sensibile la fracturi. Poate provoca durere, probleme cu postura si eventuale dizabilitati.
In timp ce osteopenia este mai putin severa decat osteoporoza, ambele provoaca diminuarea densitatii osoase si un risc crescut de rupturi si fracturi. Oasele depoziteaza bine calciul, dar necesita niveluri ridicate pentru a ramane puternice. Cand nivelul total de calciu este scazut, corpul il poate devia de la oase, facandu-le fragile si predispuse la rani. Este nevoie de ani de zile pentru ca oasele sa-si piarda densitatea, iar o deficienta de calciu poate suficient timp cat sa provoace probleme grave. Este recomandat sa fie facute analize periodice in sensul acesta.