Cine a revolutionat moda in secolul XX si ce purtau femeile?

Cine a revolutionat moda in secolul XX si ce purtau femeile?

0 Shares
0
0
0

Istoria designului de moda se refera la dezvoltarea industriei de moda care proiecteaza imbracaminte si accesorii. Industria moderna, infiintata in jurul unor firme sau case de moda conduse de designeri individuali, a inceput in secolul al XIX-lea cu Charles Frederick Worth, care a fost primul designer care si-a incadrat eticheta in hainele pe care le-a creat. Se disting mai multe tipuri de rochii absolut fabuloase!

Marie Antoinette, regina Frantei, cateodata numita in mod sarcastic “ministrul modei”, a deschis un magazin la Paris si a avut o influenta considerabila asupra stilului parizian, pana cand acest lucru a fost modificat drastic de Revolutia Franceza. Pentru a-si salva viata, a fugit in exil la Londra timp de cativa ani.

Un antreprenor al Curtii Franceze, Marie Antoinette, s-a bazat pe design-urile meticuloase ale lui Bertin pentru a o ajuta “sa-si combata dusmanii cu stil”.

Modelele preferate  ale lui Marie Antoinette, cum ar fi pantalonii masculini, s-au contrazis brusc cu rochiile ei elaborate, in timp ce regina a incercat sa creeze o persona care sa permita cetatenilor Frantei sa se conecteze cu ea si cu stilul sau de viata. Desi incercarile lui Marie Antoinette au fost in mare parte nereusite, modurile prin care Bertin a ajutat-o pe regina sa se exprime prin moda, au fost inovatoare si au stabilit un precedent pentru monarhii care au urmat.

Un englez care traieste in Paris, Charles Frederick Worth (1825-1905), este considerat, primul designer in sensul modern al termenului, cu o afacere mare, cu multi croitori si croitorese in mare masura anonimi. Un fost draper, succesul lui Worth a fost de asa natura incat a reusit sa dicteze ce ar trebui sa poarte  clientii sai.

Lansat in lumina reflectoarelor ca designer principal al imparatesei Eugenia, Worth si-a folosit relatiile regale pentru a castiga recunoasterea si clientii. Proclamarea din 1 februarie 1853 a lui Napoleon al III-lea, ca nici un vizitator nu ar fi primit in curtea sa fara rochie oficiala a insemnat ca popularitatea rochiilor in stil Worth sa devina coplesitoare.

Destul de decorate si construite din cele mai fine materiale, rochiile lui Worth sunt bine cunoscute pentru crinolinele lor (structuri metalice de tip cusca care au tinut rochia intr-o forma eleganta). De-a lungul secolului al XX-lea, practic toata lumea de moda a aparut la Paris si, intr-o masura mai mica, la Londra.

Revistele de moda din alte tari au trimis editori la show-urile de moda de la Paris. Magazinele  si-au trimis, de asemenea, oameni la spectacolele din Paris, de unde au cumparat articole de imbracaminte pentru a copia (si au furat deschis liniile de stil si detaliile trimise altora).

Incepand cu inceputul secolului XX, revistele de moda au inceput sa includa fotografii si au devenit si mai influente. In intreaga lume aceste reviste au fost foarte cautate si au avut un efect profund asupra gustului public.

Illustratorii ilustrati – dintre care Paul Iribe, Georges Lepape, Erté si George Barbier – au desenat modele atractive pentru aceste publicatii, care au acoperit cele mai recente evolutii in moda si frumusete. Poate ca cea mai faimoasa dintre aceste reviste a fost La Gazette du Bon Ton, fondata in 1912 de catre Lucien Vogel si publicata periodic pana in 1925.

0 Shares
You May Also Like