Descopera istoria vaniliei, inca din cele mai timpurii vremuri

Descopera istoria vaniliei, inca din cele mai timpurii vremuri

0 Shares
0
0
0

Trezeste amintiri din copilarie. Adauga farmec celor mai banale deserturi, cum ar fi inghetata, fursecurile si prajituri precum cremsnit. Calmeaza gustul altor condimente, suprima amaraciunea si adauga frumusete cocktailurilor. Se gaseste in parfumuri, parfumul lumanarilor si tutunului.

Dar cum a ajuns pe mesele oamenilor? De ce florile ei sunt polenizate manual? Ce este vanilismul? Fa cunostinta cu vanilia, unul dintre cele mai nobile si mai scumpe condimente din lume.

O poveste romantica cu vanilie in fundal

 

Vechii indieni Totonaca din Mexic au fost primii care au cunoscut secretele vaniliei. Conform mitologiei lor, aceasta orhidee tropicala s-a nascut cand printesa Xanat, fara acordul tatalui ei de a se casatori cu un muritor, a fugit impreuna cu iubitul ei, cautand refugiu in padure.

Cei doi au fost in cele din urma capturati si ucisi. Inimile care inca bateau au fost asezate pe altar, iar trupurile au fost aruncate in prapastie. Curand, o orhidee a crescut la locul crimei, acolo unde sangele lor a atins pamantul. Infloreste pentru un timp foarte scurt, atata timp cat a durat dragostea de cuplu – doar cateva ore.

In secolul al XV-lea, totonacii au fost cuceriti de azteci. Au dezvoltat rapid gustul pentru vanilie si au denumit orhideea „Tlilxochtl” (adica „Floare neagra”) din cauza florilor care se innegresc la scurt timp dupa culegere. Era atat de dorita, incat totonacii cuceriti le plateau aztecilor un tribut, trimitand pastai de vanilie in capitala lor, Tetochtitlan.

In anul 1519, aztecii condusi de Moctezuma II – un conducator nehotarat si care cedeaza presiunii profetiei  care a prezis sosirea unuia dintre zei, astfel ca el il intampina  pe cuceritorul spaniol Hernando Cortez si alaiul sau cu bratele deschise . Ajung pe tarmul Mexicului in prezisul (opt semne) si in timpul preconizat (asa-numitul an al unei stuf).

In timpul sarbatorii date de Moctezuma II in cinstea (in opinia lui zeul) Cortez, spaniolii sunt tratati cu bautura lor preferata azteca. Era xocolatl , ciocolata lichida de astazi, facuta din cacao , la care se adauga vanilie pentru a da aroma si a inmuia gustul amar al infuziei de cacao. 

Spaniolilor le-a placut atat de mult aceasta bautura, incat au adus-o in patria lor. Maya, pe de alta parte, au amestecat chili cu ciocolata pentru a pregati o bautura pe care Cortez si oamenii sai nu au putut sa o bea.

Pentru azteci, atat pastaile de vanilie, cat si boabele de cacao au fost atat de valoroase incat le-au folosit ca moneda, iar xocolatl a fost rezervat doar vedetelor importante. Cat despre aventura lui Moctezuma II cu Cortez … ei bine. Pe primul l-a costat viata. Imperiul aztec a cazut la scurt timp, dar asta este cu totul alta poveste …

Bautura a sosit si a devenit la moda pe Vechiul Continent, unde a fost rezervata nobilimii datorita pretului ingredientelor principale. Considerata de azteci ca fiind un afrodiziac, vanilia a fermecat curtile regilor europeni din secolele XVI si XVII, in special curtea franceza in timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea si al XIV-lea.

Biserica s-a aparat de vanilie cat a putut. Teama de proprietatile vaniliei, care a fost tratata apoi in principal ca un mijloc de crestere a dorintei sexuale, a contribuit la crearea unor reglementari bisericesti care interzicea clerilor sa consume ciocolata care contine vanilie.

Faima lui Chocolate ca afrodiziac a durat mult timp in regiunile europene. In secolul al XVIII-lea, invitatia unei doamne sa imparta ciocolata seara nu a lasat nicio indoiala cu privire la intentia barbatului. Casanova si marchizul de Pompadour au baut ciocolata bogat aromata cu vanilie pentru a le stimula pasiunea sau dragostea partenerilor.

0 Shares
You May Also Like