Intelegerea terminalelor de pe un termostat

Leave a comment
pureshapes.ro

Termostatul folosit pentru a controla sistemul de incalzire si racire (HVAC) din locuinta dvs. este un dispozitiv de joasa tensiune, care este suficient de usor de inlocuit, iar inlocuirea este un proiect foarte comun, deoarece proprietarii de case schimba termostatele mai vechi care necesita reglaj manual cu termostate programabile noi precum IT500 termostat, care schimba automat temperaturile la momente prestabilite.

Dar oamenii sunt adesea pusi in dificultate de sistemul prin care firele de joasa tensiune sunt etichetate, care pot arata diferit intr-un termostat vechi decat intr-unul nou. Contrar convingerii populare, literele nu corespund culorilor sarmei, ci mai degraba sunt utilizate pentru a indica diferitele semnale de functionare controlate de fiecare terminal de fir.

Cum actioneaza termostatele

Un termostat este conectat la o centrala termica sau unitate de climatizare si actioneaza ca un comutator pentru a porni si opri automat aparatul, in functie de setarea temperaturii termostatului si / sau de programul de timp programat.

Intre termostat si echipamentul de incalzire sau racire este un set de fire de joasa tensiune care sunt conectate la bornele de comanda ale termostatului si la suruburile terminale ale buclei de comanda  a centralei termice sau a aparatului de aer conditionat.

Aceste benzi de terminale au semne pe ele pentru a indica conexiunea de incalzire, racordul de racire, conexiunea ventilatorului si conexiunea pompei de caldura, dupa caz. Exista, de asemenea, un terminal care furnizeaza puterea de a executa fiecare dintre aceste functii.

Cele mai multe fire de termostat functioneaza cu o putere de 24 volti furnizata de un transformator si, in general, pot fi utilizate in conditii de siguranta fara a inchide circuitul alimentand cablajul termostatului. Cu toate acestea, este inca o buna precautie de siguranta pentru a opri alimentarea circuitului termostatului inainte de a inlocui termostatul sau inainte de a lucra cu firele de joasa tensiune.

Dan Bradu seo

Retineti ca numai cablarea termostatului este de joasa tensiune; furnalele de alimentare cu circuite, aparatele de climatizare si pompele de caldura sunt fie 120 V, fie 240 V si nu ar trebui niciodata sa fie lucrate in timp ce circuitul de alimentare este pornit.

Conectarea unui set de fire termostat este destul de usoara daca stiti ce reprezinta literele terminale si ce controleaza fiecare terminal.

Majoritatea termostatelor urmeaza sistemul standard de inscriptionare prezentat aici, dar terminalele, culorile cablurilor sau numarul de cabluri incluse in cablajul de joasa tensiune pentru termostate nu este universal.

Consultati schema electrica a producatorului termostatului pentru informatii precise despre conexiune.

  • G: G Terminalul controleaza releul ventilatorului si este responsabil pentru transformarea ventilatorul pornit si oprit automat sau manual, prin intermediul termostatului.
  • RC: RC Terminalul este de 24 volti alimentat cu energie de racire.
  • RH: RH Terminalul este de 24 volti alimentat cu energie electrica de incalzire. ( Nota: Terminalele RC si RH sunt imbinate intr-un sistem de incalzire/racire cu patru fire si un sistem de pompa de caldura cu o singura treapta, dar nu intr-un sistem de incalzire/racire cu cinci fire).
  • Y/O: Terminalul Y/O este utilizat pentru a controla condensatorul de racire. Atunci cand termostatul cere racirea, sunt trimise semnale pentru alimentarea condensatorului si a ventilatorului suflantei, pentru racirea locuintei.
  • W/B: Terminalul W/B controleaza releul de caldura sau supapa. Atunci cand termostatul solicita caldura, este trimis un semnal pentru alimentarea cuptorului si a ventilatorului suflantei sau a cazanului, incalzirea locuintei.
  • Y1:Y1 Terminalul este utilizat pentru contactul compresor intr – o instalatie cu pompa de caldura cu o singura treapta.

Sfaturi pentru inlocuirea termostatelor

La instalarea unui nou termostat, este de obicei necesara o atentie deosebita unde fiecare fir de joasa tensiune este conectat la termostatul vechi, apoi atasati fiecare cablu la terminalul noului termostat care are acelasi marcaj. Pentru a simplifica operatiunea, este recomandat sa etichetati firele cu filele mici de banda de mascare inainte de a deconecta vechiul termostat.

Uneori noul termostat va avea marcaje diferite sau poate nu va folosi chiar toate firele care au fost conectate la vechiul termostat. Unele termostate noi nu necesita mai mult de doua fire si vor functiona bine daca firele suplimentare nu sunt atasate. Termostatul dvs. poate avea si terminale suplimentare care nu se aplica sistemului dvs. HVAC special.

Din nou, nu este o problema daca nu toate conexiunile terminale sunt utilizate. Consultati instructiunile noului termostat pentru a determina care conexiuni trebuie efectuate.

Leave a Reply