Retinolul – un compus misterios

0 Shares
0
0
0

Am auzit cu totii despre retinolul pentru ingrijirea pielii. Stim cu totii ca se afla pe raftul de top al fiecarui dermatolog si este considerat pe scara larga ca unul dintre cele mai eficiente tratamente topice. Si totusi, exista inca atat de multa confuzie.

Pentru inceput, cand vorbim despre retinol, vorbim de fapt despre retinoizi. Exista o serie de tipuri diferite de retinoizi si sunt disponibile in diferite consistente. Toate tipurile sunt derivate din vitamina A – diferenta dintre ele consta in concentratie. Acidul Retinoic este cel mai puternic retinoid care se administreaza doar cu prescriptie medicala, adesea utilizat pentru tratarea acneei si a imbatranirii. Toti ceilalti retinoizi de la cel mai puternic la cel mai slab contin retinaldehida, retinol si esteri de retinol (cum ar fi retinil palmitat).

Apoi, exista si faptul ca nu poti pur si simplu sa-ti pui in palma o cantitate de produs cu retinozi si sa o intinzi pe fata. Trebuie sa creezi o toleranta a pielii in timp, pentru a evita efectele secundare nedorite.

Dar, te rog, nu te lasa descurajata de acest aspect. Chiar expertii sunt de acord ca nu exista niciun ingredient precum retinolul pentru netezirea pielii. Este unul dintre singurele ingrediente dovedite care reduce in mod vizibil ridurile.

Coreenii, bine cunoscuti pentru ingredientele naturale cu care lucreaza pentru a crea celebrele cosmetice coreene au adoptat si ei acest trend al retinolului. Totusi, ar fi de mentionat faptul ca ei nu se folosesc de retinol in sine, ci se folosesc de retinil palmitat, care este o varianta mult mai blanda, care nu produce aproape deloc efecte secundare, dar are un timp mult mai lung pana dezvolta actiunile retinolului. Pe cosmetice-coreene.ro poti consulta lista produselor cosmetice si ingredientele din componenta acestora si vei decide daca dai o sansa acestor retinoizi sau nu.

Printre numeroasele beneficii ale retinolului se numara si stimularea productiei de colagen si elastina. Poate imbunatati aspectul de fermitate prin estomparea liniilor fine si a ridurilor. Poate uniformiza tonul inegal al pielii, poate trata pigmentarea si poate netezi suprafata pielii. Poate ajuta chiar si cu acnee chistica.

La 20 de ani este cel mai bun moment pentru a incepe sa utilizezi retinoizi

Desi nu exista un timp stabilit pentru utilizarea retinoizilor, majoritatea dermatologilor recomanda introducerea ingredientului in rutina de ingrijire a pielii in jurul varstei de 25 de an. Cel mai bine este sa incepi cu un produs cu palmitat de retinil pe care sa il incerci timp de 3 luni si apoi sa faci o pauza de alte 3 luni.

Retinolul are unele efecte secundare

Asa cum am mentionat si mai sus, retinoizii nu functioneaza la fel de bine pentru toata lumea. Daca suferi de rozacee, eczeme sau psoriazis, este mai bine sa eviti retinolul, deoarece poate fi prea puternic pentru o piele deja agresata de alti agenti – poate creste inflamatia, uscaciunea si sensibilitatea.

In mod normal, efectele secundare dureaza doar cateva saptamani, in timp ce pielea se adapteaza la ingredient.

Reguli pentru o aplicare corecta si sigura

Cel mai bine este sa introduci un retinoid incet, dar sigur. Roseata, uscaciunea si descuamarea pot fi reduse la minimum sau evitate prin consolidarea treptata a tolerantei pielii, asa ca limiteaza utilizarea initiala la o data sau de doua ori pe saptamana, crescand treptat frecventa pe masura ce pielea ta se aclimatizeaza. Nu utiliza mai mult de o picatura cat un bob de mazare la inceput si evita zona ochilor.

In cele din urma, asigura-te ca te protejezi mai bine de razele soarelui, folosind o protectie solara cu spectru larg in dimineata urmatoare utilizarii produsului.

Mesaj de final

Oricate produse benefice ai folosi pentru a ajuta fizicul sa para mai tanar nu uita sa il ajuti si din interior, printr-o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos.

0 Shares
You May Also Like