Simptomele unei turbosuflante defecte

Leave a comment

Turbosuflanta masinii sau turbina acesteia, este un agregat care utilizeaza energia gazelor de evacuare (ce au fost emise de catre motor), cu scopul de a comprima aerul care intra in motor.

Turbina este o componenta foarte importanta dat fiind faptul ca ii ofera motorului o mai mare putere, o accelerare mai rapida si un cuplu mai mare. Ba chiar mai mult, pe lista avantajelor se inscrie si un consum redus de carburant, dar si emisii poluante mai putine.

Deci, dupa cum se poate vedea deja, turbosuflanta este o componenta deosebit de importanta pentru o masina, pentru functionarea optima a motorului diesel sau a motorului pe benzina de generatie mai noua.

Este insa important de mentionat ca din diferite motive, aceste componente se pot defecta, astfel ca in calitate de proprietar auto fie trebuie sa cautati o turbosuflanta 2021 second hand la un pret cat mai atractiv, pentru a inlocui turbosuflanta defecta, fie optati pentru o reconditionare turbo.

Depinde doar de dvs. ceea ce preferati. Daca bugetul va permite, puteti cumpara o turbina second hand, iar cea defecta sa o duceti la reparat ulterior, dupa ce ati demontat-o de pe masina, si ati montat turbina noua. In acest fel, veti avea o turbina de rezerva dupa reconditionarea celei defecte.

Pana atunci insa, vom discuta in continuare despre semnele care va pot indica faptul ca urmeaza ca turbina masinii dvs. sa se strice. De aceea, este recomandat sa cititi in continuare acest articol.

  1. Pierderea de putere (fara fum)

Pierderea de putere fara fum, poate fi un prim semn al faptului ca turbosuflanta are geometria variabila blocata. In cazul in care mecanicul constata faptul ca turbosuflanta nu are blocata grometria variabila, atunci este posibil ca actuatorul vacumatic sau electronic sa fie problematic.

Dan Bradu seo

In cazul in care si acesta este in regula, atunci nu mai ramane de facut decat verificarea faca exista vacuum corespunzator pe traseul spre actuatorul vacumatic de pe turbina.

  1. Pierderea de putere cu fum negru

In cazul in care constatati ca masina dvs. se confrunta cu aceasta problema, atunci trebuie verificat traseul: turbina – intercooler – admisie. Aici este important de verificat daca intercoolerul este spart, este important sa se verifice daca exista fisuri, sau daca este doar un furtun iesit sau spart.

In cazul in care totul este in regula aici, urmeaza sa aiba loc verificarea supapei EGR (Exhaust Gas Recirculation). Este posibil ca aceasta supapa sa fie blocata pe deschis, iar din acest motiv, nu se va mai efectua corect amestecul combustibil-oxigen.

In cazul in care problema nu este insa aceasta, cel mai probabil va fi nevoie ca masina sa fie dusa la service pentru reparatia sau inlocuirea turbosuflantei.

  1. Pierderea de putere cu fum dens, alb

In cazul in care observati o pierdere de putere cu fum dens, alb, atunci puteti sa stiti sigur ca este vorba despre turbosuflanta. Aceasta este modalitatea prin care masina va aduce la cunostinta faptul ca axul turbosuflantei se rupe, iar uleiul care trece prin turbosuflanta, este aruncat pe evacuare.

Ce trebuie sa faceti in acest caz? Cu siguranta trebuie sa trageti cat mai repede pe dreapta, si sa opriti motorul. Luati legatura cu o firma de tractari auto, pentru a va duce pana la cel mai apropiat service auto, sau la service-ul dvs., unde va reparati de obicei masina.

Pentru intretinerea turbinei, este important sa nu accelerati puternic masina pana cand motorul nu ajunge la temperatura de lucru (90 de grade Celsius), pentru ca astfel evitati socul termic asupra componentelor turbinei.

Este de-asemenea sa schimbati periodic filtrul de aer, dar si uleiul, si sa folositi doar ulei de calitate, recomandat de catre producator (5W 30, 10W 40, etc.).

Leave a Reply