Tratamentul cu oxigen hiperbaric in cazurile de otravire cu monoxid de carbon

Tratamentul cu oxigen hiperbaric in cazurile de otravire cu monoxid de carbon

0 Shares
0
0
0

Otravirile cu monoxid de carbon.

Otravirea cu monoxid de carbon (CO), fie intentionata sau accidentala, apare atunci cand se inhaleaza gazul de monoxid de carbon, care este incolor si inodor. In ciuda imbunatatirii gradului de constientizare si a alarmei senzoriale, in fiecare an apar mai multe decese din cauza acestor intoxicatii.

CO se leaga de hemoglobina de 200 de ori mai rapid decat oxigenul. CO, de asemenea, schimba curba de disociere a oxigenului la stanga (efectul Haldane), care scade eliberarea de oxigen in tesuturi. CO poate lega, de asemenea, citocrom oxidaza aa3 / C si mioglobina.

Leziunile de reperfuzie pot aparea atunci cand se produc radicali liberi si peroxidarea lipidelor. Tratamentul otravirii cu CO cu terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) se bazeaza pe teoria conform careia oxigenul inlocuieste competitiv CO din hemoglobina. In timp ce respira aerul in camera, acest proces dureaza aproximativ 300 de minute. In timp ce pe o masca de 100% oxigen, acest timp este redus la aproximativ 90 de minute.

Cu HBOT, timpul este scurtat la 32 de minute. HBOT (dar nu oxigenul normobaric) restabileste citocrom oxidaza aa3 / C si ajuta la prevenirea peroxidarii lipidelor. HBOT este, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la prevenirea sechelelor neurologice intarziate (DNS).

Cu cat tratamentul este instituit mai devreme, cu atat este mai eficient. Lucrarile multiple descriu metode si concluzii controversate cu privire la utilizarea HBOT pentru intoxicarea cu CO. Pacientii ce prezinta otravire cu CO pot prezenta un numar mare de simptome pe care nu le pot atribui initial otravirii cu CO, deoarece otravirea cu CO este considerata “imitatoarea” altor boli.

Prezentarea poate include simptome cum ar fi dureri de cap, modificari vizuale, ameteli si greata. Manifestari mai grave includ pierderea cunostintei, convulsii, dureri toracice, modificari ECG, tahicardie si acidoza usoara pana la severa.

Candidatii pentru HBOT (tratamentul hiperbaric), sunt cei care prezinta riscuri de morbiditate si mortalitate care includ sarcina si disfunctia cardiovasculara si aceia care manifesta semne de intoxicare grava, cum ar fi inconstienta (indiferent de cat de mult timp a aparut), semnele neurologice sau acidoza severa. Nivelul CO-hemoglobinei (Hgb), de obicei, nu se coreleaza bine cu simptomele sau rezultatul; sunt tratati multi pacienti cu niveluri de CO-Hgb de 25-30%.

Femeile gravide au adesea un nivel de CO care este cu 10-15% mai mic decat cel al fatului. Hbb fetal nu are numai o afinitate mai mare pentru CO, ci prezinta si o curba de disociere a oxigenului in comparatie cu hemoglobina adulta. Expunerea la CO provoaca o schimbare (o deviere spre stanga), atat la hemoglobina adulta cat si fetala, si scaderea eliberarii de oxigen din sangele matern la sangele fetal cat si din sangele fetal pana la tesuturile fetale. Pacientele gravide cu niveluri de CO-Hgb mai mari de 10% trebuie tratate cu HBOT.

HBOT se administreaza la 2,5-3 ATA pentru perioade de 60-100 de minute. In functie de prezentarea si raspunsul pacientului, sunt recomandate 1-5 tratamente.

0 Shares
You May Also Like