Vitamina D3 si efectele benefice asupra sistemului cardiovascular

Vitamina D3 si efectele benefice asupra sistemului cardiovascular

0 Shares
0
0
0

Cercetand efectul pe care vitamina D3 il are asupra celulelor care alcatuiesc mucoasa sangelui, oamenii de stiinta de la Universitatea Ohio din Atena au identificat rolul incredibil pe care aceasta in are asupra sanatatii inimii.

Vitamina solara pastreaza sanatatea inimii

Vitamina solara, cum mai e denumita vitamina D3, pastreaza sanatatea inimii, declansand in endoteliu (stratul subtire de tesut de pe vasele de sange) mecanisme moleculare reparatorii.

Anterior studiilor se credea ca endoteliu nu are alt scop decat acela de invelis al sistemul vascular, permitand atat apei cat si electrolitilor sa iasa din sistemul circulator. Cu toate acestea, progresele din ultimii ani, au relevat faptul ca endoteliul actioneaza mai mult ca un organ care regleaza intregul sistem circulator, de la inima pana la cele mai mici capilare, celulele lui indeplinind mai multe functii biologice unice.

Problemele de sanatate si endoteliul

Modificarea endoteliului este legata de mai multe probleme grave de sanatate cum ar fi tensiunea arteriala crescuta, rezistenta la insulina, diabetul, tumorile, infectiile cu diversi virusi sau arteroscleroza. Mai mult, arteroscleroza este responsabila de acumularea grasimilor in interiorul aterelor si riscul atacurilor de inima sau a accidentelor vasculare cerebrale.

Vitamina D3 nu are rol numai asupra oaselor

Noile studii sugereaza ca vitamina D3 – o versiune a vitaminei D pe care o produce organismul nostru in mod natural atunci cand ne expunem la soare – joaca un rol esential in mentinerea si refacerea endoteliului. Vitamina D3 gaseste in galbenusul de ou si in pestele gras, sau se poate administra sub forma de suplimenti.

Rolul ei benefic asupra sistemului osos este deja cunoscut, noutatea venind cu efectele benefice pe care le are si asupra sistemului cardiovascular.

Studiile clinice reliefeaza o carenta a vitaminei D3 in cazul persoanelor care au suferit un atac de cord. Acest lucru nu inseamna ca lipsa vitaminei D3 a generat atacul de cord, dar, cu siguranta, a crescut riscul aparitiei acestuia.

Nanosenzorii au confirmat efectul vitaminei D3 asupra celulelor

Pentru studiul lor, oamenii de stiinta au dezvoltat un sistem de masurare folosind nanosenzorii, care sunt sonde minuscule de 1.000 de ori mai mici decat grosimea unui fir de par. Ele functioneaza la nivelul atomilor si moleculelor si au permis urmarirea impactului vitaminei D3 asupra mecanismelor moleculare din celulele endoteliale umane care fusesera deterioarate special pentru a reproduce daunele care apar in cazul tensiunii arteriale.

Rezultatele sugereaza ca vitamina D3 este un puternic declansator al oxidului nitric, o molecula care joaca un rol important in controlul fluxului de sange si in formarea cheagurilor de sange de-a lungul vaselor.

Totodata, ei au descoperit ca vitamina D3 reduce foarte mult stresul oxidativ in sistemul vascular.

Concluzii

Vitamina D3 are potentialul de a inversa in mod semnificativ daunele provocate de tensiunea arteriala crescuta, diabet si alte boli care afecteaza sistemul cardiovascular.

Este solutia ieftina si la indemana oricui pentru a repara sistemul cardiovascular.

Pentru a preveni afectiunile inimii si a afla mai multe informatii despre pastrarea sanatatii sistemului cardiovascular, faceti chiar acum o programare la clinica de specialitate accesand link-ul https://www.cardioclinic.ro.

0 Shares
You May Also Like