Ce sunt urticariile?

Ce sunt urticariile?

0 Shares
0
0
0

Urticariile sunt eruptii rosii care provoaca mancarimi, si care uneori sunt declansate de alergeni. Un alergen este ceva care produce o reactie alergica.

Cand apare o reactie alergica, organismul elibereaza o proteina numita histamina. Cand se elibereaza histamina, vasele mici de sange cunoscute sub numele de capilare scurg lichidul. Lichidul se acumuleaza in piele si provoaca o eruptie cutanata, iar cei care se confrunta cu o asemenea problema, vor cauta cel mai bun dermatolog Mures pentru a se trata.

Urticariile afecteaza aproximativ 20 la suta dintre oameni, la un moment dat in viata lor.

Cauze

Urticaria apare atunci cand organismul reactioneaza la un alergen si elibereaza histamina si alte substante chimice de sub suprafata pielii. Histamina si substantele chimice determina acumularea inflamatiei si a lichidului sub piele, provocand eruptia.

Exemple de declansatoare cunoscute includ:

  • medicamente, inclusiv unele antibiotice si antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina si inhibitorii ACE, utilizate pentru hipertensiunea arteriala.
  • alimente cum ar fi nuci, crustacee, aditivi alimentari, oua, capsuni si produse din grau.
  • infectii, inclusiv gripa, raceala comuna, febra glandulara si hepatita B.
  • infectii bacteriene, inclusiv infectii ale tractului urinar si streptol.
  • paraziti intestinali.
  • temperaturi extreme sau modificari de temperatura.
  • temperatura ridicata a corpului.
  • animalele de casa de la caini, pisici, cai si asa mai departe.
  • acarienii.
  • gandaci si deseuri de gandaci.
  • latex.
  • polen.
  • unele plante, inclusiv urzici, iedera otrava si stejar otravitor.
  • muscaturi si intepaturi de insecte.
  • unele substante chimice.
  • boli cronice, cum ar fi boala tiroida sau lupus.
  • expunerea la soare.
  • apa pe piele.
  • zgarierea.
  • exercitiul fizic.

In peste jumatate din toate cazurile, oamenii nu gasesc niciodata cauza exacta. Urticaria cronica poate incepe ca raspuns autoimun, dar de ce se intampla nu este clar.

Tratament

Tratamentul pentru urticarie acuta include antihistaminice ne-sedative, luate in mod regulat timp de cateva saptamani. Antihistaminicele, cum ar fi cetirizina sau fexofenadina, ajuta prin blocarea efectelor histaminelor si reducerea eruptiei cutanate si oprirea mancarimii.

Diferite antihistaminice pot fi achizitionate in farmacii sau online. Unele antihistaminice provoaca somnolenta, mai ales daca utilizatorul consuma si alcool. Unele nu sunt potrivite in timpul sarcinii decat daca sunt prescrise de un medic.

Pacientii cu angioedem pot avea nevoie sa vada un alergolog, un imunolog sau un dermatolog Mures. Angioedemul poate provoca dificultati de respiratie potential grave.

Daca exista umflarea limbii sau a buzelor sau daca respiratia devine dificila, medicul poate prescrie un autoinjector epinefrina, de exemplu EpiPen, in caz de urgente. Pacientii trebuie sa evite declansatorii cunoscuti, daca este posibil.

Urticarie cronica

Urticaria cronica poate provoca disconfort pe termen lung si uneori pot aparea complicatii. Tratamentul este diferit de cel pentru urticaria acuta. Antibioticele pot reduce roseata si umflarea.

Cei cu simptome severe ar putea avea nevoie sa vada un specialist. Acupunctura poate ajuta la tratarea urticariilor, dar o revizuire sistematica publicata in 2016 a concluzionat ca „Acupunctura ar putea fi eficienta si sigura pentru urticaria cronica in ameliorarea simptomelor, bazata pe un nivel scazut de dovezi.” Autorii au solicitat studii suplimentare pentru a confirma rezultatele.

Urticaria cronica poate duce la disconfort sever, suferinta si, eventual, depresie. De asemenea, stresul poate agrava urticariile, creand un ciclu vicios. Pacientii care prezinta simptome de depresie trebuie sa discute cu un medic.

Simptome

Urticariile apar ca o eruptie pe piele. De obicei sunt roz sau rosii, avand o forma ovala sau rotunda. Acestea pot varia de la cativa milimetri la cativa centimetri. Ele pot fi extrem de deranjante provocand mancarime, si au in jurul lor o culoare rosie.

Urticariile apar de obicei in loturi, frecvent pe fata sau extremitati, inclusiv brate, maini, degete, picioarele si degetele de la picioare. In mod normal, acestea dispar in 24 de ore , dar se pot forma altele noi. Ele pot aparea pe doar o parte a corpului sau pe mai multe parti.

Urticarie si stres

Una dintre cauzele urticariilor sau un factor care poate inrautati simptomele este stresul emotional. Un studiu realizat in 2005 a legat evenimente de viata stresante, sprijin familial scazut, insomnie si urticarii la 75 de participanti.

Alti oameni de stiinta au explicat cum „stresul cronic poate duce la regregarea mediatorilor si poate agrava fiziopatologia bolii inflamatorii de baza.”

Cu alte cuvinte, atunci cand o persoana este stresata, orice reactii inflamatorii sunt probabil mai grave la o persoana care este susceptibila la o reactie. In acest fel, urticaria poate fi legata de stres.

Acestea sunt in mare parte cele mai importante detalii in ceea ce priveste urticariile. In cazul in care constatati ca acestea isi fac aparitia pe o zona sau pe mai multe zone ale corpului dvs., cu siguranta trebuie sa mergeti la medicul dermatolog.

O simpla vizita la dermatolog va poate ajuta sa aflati ce tip de urticarie aveti (acuta sau cronica); si totodata va ajuta sa va tratati pentru ca dermatologul imediat dupa ce va vedea tipul de urticarie avut, va va prescrie un tratament.

0 Shares
You May Also Like