Ce trebuie sa stii despre pompele submersibile?

Ce trebuie sa stii despre pompele submersibile?

0 Shares
0
0
0

Principala diferenta dintre o pompa submersibila si orice alt tip de pompa este ca o pompa submersibila apa Micul Fermier QGD3 este complet scufundata in lichidul pe care urmeaza sa-l pompeze.

Aceste pompe pot fi utilizate in multe aplicatii diferite de pompare. Au si avantajele si dezavantajele lor, de care trebuie luate in considerare atunci cand alegi o pompa.

Ce este o pompa submersibila?

Dupa cum sugereaza si numele, o pompa submersibila este proiectata sa functioneze cu intregul ansamblu, format dintr-o pompa si motor, complet scufundate in lichidul sau fluidul de tratat. Acest tip de pompa are un motor inchis ermetic care este strans cuplat la corpul pompei.

Carcasa etansa din jurul motorului este de obicei umpluta cu ulei pentru a-l proteja de deteriorare, impiedicand patrunderea oricarui lichid care ar putea provoca un scurtcircuit.

Cand o pompa este scufundata, exista o presiune pozitiva a fluidului la admisia pompei. Aceasta conditie poate crea o eficienta mai mare datorita energiei mai putin necesare pentru a deplasa fluidul prin traseul lichidului pompei

O pompa submersibila functioneaza prin impingerea, spre deosebire de aspirare, a lichidului in timpul procesului de pompare. Acest lucru este extrem de eficient deoarece pompa foloseste capul de lichid in care este scufundata pentru a functiona si nu este cheltuita energie pentru a atrage lichid in pompa. Un efect pozitiv al scufundarii pompei este ca motorul este racit de lichidul din jur, prevenind astfel supraincalzirea.

Multe pompe submersibile din industria petrolului si gazelor functioneaza pe principiul pompei submersibile electrice (ESP). Este o metoda rentabila de ridicare a unor volume mari de fluide din puturi adanci. Motoarele utilizate intr-un sistem ESP sunt proiectate sa functioneze la temperaturi si presiuni ridicate. Acestea necesita cabluri electrice speciale si pot fi costisitoare de operat.

Avantajele si dezavantajele pompelor submersibile

Pompa submersibila ofera cateva avantaje majore fata de alte tipuri de pompe:

  • Amorsare: nu trebuie amorsate. Acestea sunt autoamorsante deoarece functioneaza sub suprafata fluidului pompat.
  • Cavitatie: Deoarece sunt complet scufundate, pompele submersibile nu sunt predispuse la cavitatie. Aceasta poate fi o problema cu pompele centrifuge si alte tipuri de pompe volumetrice.
  • Eficienta: Cand o pompa este scufundata, exista o presiune pozitiva a fluidului la admisia pompei. Aceasta conditie poate creste eficienta datorita energiei mai putin necesare pentru a deplasa fluidul prin traseul lichidului pompei.
  • Zgomot: Fiind scufundate, aceste pompe sunt foarte silentioase in majoritatea aplicatiilor.

Exista, de asemenea, cateva dezavantaje cu care trebuie sa te confrunti:

  • Accesibilitate: Pompele submersibile nu sunt adesea usor accesibile pentru inspectia sau intretinerea de rutina, in special in aplicatiile de puturi adanci. Acest lucru face dificila intretinerea preventiva si, in multe aplicatii, pompele trebuie sa functioneze pana cand se defecteaza si trebuie inlocuite.
  • Coroziune: Expunerea prelungita la orice lichid poate provoca coroziune. Pompele submersibile sunt adesea folosite pentru a trata lichide corozive si abrazive. Garniturile sunt deosebit de susceptibile la coroziune, ceea ce duce la scurgeri si deteriorarea motorului.
  • Acolo unde este posibil, pompele submersibile trebuie inspectate cat mai des posibil. In acest fel se pot face orice reparatii necesare pentru a prelungi durata de viata a pompei.
0 Shares
You May Also Like