Bara de ghidare
O bara alungita cu capat rotund de otel aliat rezistent la uzura, de obicei de 40 pana la 90 cm (16 pana la 36 in) in lungime. Un slot de margine ghideaza lantul de taiere. Barci specializate in bucla, denumite bare de arc, au fost de asemenea folosite la un moment dat pentru a taia bustenii si peria de curatare, desi acestea sunt acum rareori intalnite datorita pericolelor ridicate de functionare. Exista si modele de drujba electrica.
Toate barele de ghidare au cateva elemente pentru functionare:
Ecartament
Partea inferioara a lantului ruleaza in ecartament. Uleiul de lubrifiere este tras de lant in interior. Acesta este un mecanism foarte important.
Gauri de ulei
La capatul de alimentare cu ferastrau exista doua gauri de ulei, cate una pe fiecare parte. Aceste gauri trebuie sa se potriveasca cu orificiul de evacuare al pompei de ulei. Pompa pompeaza uleiul prin orificiul din partea inferioara a ecartamentului.
Producatorii de bare de ferastrau ofera o mare varietate de bare care se potrivesc cu diferite ferastraie.
Prin acest gaura se pompeaza uleiul, de obicei la fiecare umplutura a rezervorului pentru a mentine pinionul nasului bine lubrifiat.
Ghidaj slot
Aici se imbina unul sau doua suruburi de la ferastrau. Capacul ambreiajului este pus pe partea superioara a barei si este fixat prin aceste suruburi. Depinde de marimea ferastraului daca sunt instalate unul sau doua suruburi.
Tipuri de bare
Exista diferite tipuri de bare disponibile:
Placi laminate
Aceste bare constau din straturi diferite pentru a reduce greutatea barei.
Bare solide
Aceste bare sunt bare din otel solide destinate utilizarii profesionale. Ele au in mod obisnuit un cap schimbabil, deoarece pinionul de la capatul barei se indeparteaza mai repede decat bara.
Bare de siguranta
Aceste bare sunt bare laminate cu un pinion mic la cap. Capul mic reduce efectul de recul. Aceste bare sunt folosite pe ferastraie de consum.
Lant de taiere
De obicei, fiecare segment din acest lant (care este construit din sectiuni de metal nitate similare unui lant de biciclete, dar fara role) prezinta dinti mici de taiere ascutite. Fiecare dinte are forma unei file pliate din otel cromat cu un colt ascutit sau unghiular si cu doua muchii taietoare, una pe placa superioara si una pe placa laterala.
Mijloacele din stanga si din dreapta sunt alternate in lant. Lanturile vin in diferite trepte si ecartament; stalpul unui lant este definit ca jumatate din lungimea orificiilor orizontale (de exemplu, 8 mm, 0,325 inch), in timp ce gabaritul este grosimea benzii de antrenare in cazul in care se potriveste in bara de ghidare (de exemplu, 1,5 mm , 0,05 inch).
Lantul conventional are un dinte pentru fiecare doua legaturi de antrenare. Lantul inegal are un dinte pentru fiecare trei legaturi de actionare. Construit in fiecare dinte este un indicator de adancime sau “raker” care se plimba inaintea dintelui si limiteaza adancimea de taiere, de obicei la aproximativ 0,5 mm (0,025 “). provoaca o taiere foarte lenta, daca este prea joasa, lantul va deveni mai predispus la lovitura inapoi. Masuratorile de adancime mici vor determina vibratia excesiva a ferastraului. Vibratia nu este numai incomoda pentru operator, ci este si daunatoare pentru ferastrau.