Cum alegem becul potrivit?

Cum alegem becul potrivit?

0 Shares
0
0
0

Costurile din ce in ce mai mari pentru facturile la curent si cheltuielile mai mari pentru sistemele de iluminat au  determinat aparitia unor sisteme economice pentru iluminarea locuintelor.

Alegerile becurilor tin de bugetul alocat pentru casa, dar si de stilul de viata, de educatia fiecarei persoane si de exemplele pe care dorim sa le dam copiilor. Exista 3 tipuri mari de becuri care exista pe piata si le vom explica mai jos: becuri LED, becuri incandescente si becuri cu halogen.

Becurile incandescente sunt becurile clasice cu bulb, neschimbate din momentul in care au fost inventate.

Din cauza eficientei lor scazute si a unui consum mare de energie, UE a anuntat unele restrictii in ceea ce priveste folosirea acestor becuri de mare putere chiar din 2009 si se vizeaza chiar interzicerea acestora si introducerea unor becuri incandescente care prezinta imbunatatiri.

Aceste becuri noi au acelasi aspect ca si cele clasice, dar filamentul este in capsule cu halogen care sunt plasate in bec. Aceste sisteme noi vor scadea si consumul de energie cu pana la 35 de procente in functie de clasa lor de consum.

Becurile economice numite si lampi fluorescente compacte au un consum mult mai scazut de energie pana la 80% si durate de viata mult mai mari comparativ cu becurile incandescente, ceea ce justifica, de altfel, si investitia initiala.

Un principiu pe care functioneaza becul economic este ca energia consumata va incalzi gazul aflat in serpentinele becului din sticla si acesta va deveni incandescent si va emite lumina.

Daca un bec economic se sparge trebuie aerisita bine incaperea timp de cateva ore, trebuie curatate cioburile de pe podea cu o carpa umeda si nu se foloseste aspiratorul, matura sau peria pentru ca se imprastie foarte multe particule in aer si aceste particule sunt periculoase pentru santate.

Pentru a masura eficienta becurilor economice se ia in calcul si raportul de lumeni produsi si watti pentru energia consumata. Un bec este mai eficient si mai avantajos din punct de vedere economic cu cat produce un numar mai mare de lumeni pentru fiecare watt pe care il consuma.

Becurile LED, noile descoperiri si aplicatiile lor au dus in ultimii ani in atentia oamenilor aceste becuri care utilizeaza diode care emit lumina in locul filamentului si gazelor rare utilizate de becurile clasice.

Iluminarea cu led dateaza din perioada anilor 60 cand ledurile au luat locul indicatoarelor existente pe dispozitive electronice. Motivul statea in puterea redusa si durata de viata mult mai mare. Timp de mai multi ani ledurile au fost doar galbene, portocalii sau infrarosu, verde si rosii. Ulterior s-au descoperit ledurile violet, cyan si albastru.

Pana la utilizarea lor pentru iluminare in locuinte a mai trecut o perioada si in acest timp s-a descoperit ledul cu lumina alba.

Multumita acestor descoperiri becurile led sunt disponibile si pentru iluminarea casei. In ceea ce priveste conomiile aduse de aceste becuri se stie ca ele sunt mai eficiente comparativ cu becurile economice si au plusuri in ceea ce priveste siguranta in exploatare si durata de viata precum si dimensinuile reduse si faptul ca nu contin substante periculoase.

0 Shares
You May Also Like