PC sau laptop - ce alegem?

PC sau laptop – ce alegem?

0 Shares
0
0
0

IT-ul este un domeniu plin de controverse, iar una dintre acestea se concentrează într-o simpă întrebare: optăm pentru un laptop sau un computer de masă (mai nou şi tabletele sunt în trend).

Care e mai performant, mai comod de folosit sau mai rentabil din perspectiva preţului? Nu există un răspuns universal valabil pentru toţi, fiecare face alegerea în dependenţă de necesităţi, aşteptări şi posibilităţi financiare.

Avantajele şi dezavantajele dintre laptop şi calculator

Avantaje

Cel mai mare avantaj al unui laptop este portabilitatea. Fiind un sistem cu toate componentele încorporate, este foarte uşor şi comod de transportat, iar acesta este un moment extrem de important, mai ales în zilele noastre, când există job-uri ce nu pot fi desfăşurate fără calculator şi conexiune la Internet. În felul acesta, nu mai sunteţi legaţi de o anumită locaţie, puteţi lucra oricând şi oriunde vă simţiţi confortabil.

Asemenea unui smartphone – este soluţia ideală pentru utilizare portabilă şi „partenerul” ideal, cu potenţial de productivitate pentru utilizatorii mereu pe fugă. Respectiv şi toate informaţiile sunt mereu “la purtător”. Nu vă mai complicaţi cu trimisul fişierelor pe email pentru a fi disponibile şi acasă, nu mai apar erori de sincronizare în timpul procesării datelor de pe mai multe calculatoare.

Da, este adevărat că un desktop este mult mai comod de folosit, dar, dacă îi adaugi laptop-ului o tastatură şi un mouse sau alte periferice, acesta, la fel va deveni un computer “comod”.

De asemenea, laptop-ul rezolvă într-un mod foarte elegant problema spaţiului şi cea a cablurilor. Un desktop ocupă mult mai mult loc decât un laptop, iar dacă dispuneţi de un birou mic, cu siguranţă, veţi simţi diferenţa.

Dezavantaje

Aici ar trebui să menţionăm performanţa şi posibilităţile de a îmbunătăți sistemul. În general, un calculator personal oferă, mai multă putere de calcul decât un laptop mediu. În cazul unui computer de masă, îmbunătăţirea mijloacelor hardware se realizează mult mai ușor și mai ieftin.

Vi se pare că calculatorul dumneavoastră a cam obosit? Schimbaţi procesorul pe unul mai performant, înlocuiţi placa video şi mai cumpăraţi un HDD suplimentar. Cu laptopul e un pic mai complicat… Este un sistem închis şi un utilizator de rând nu poate schimba componentele, cu excepţia memoriei RAM şi harddisk-ului. Dacă sunteţi nemulţumit de performanţele sale, va trebui să cumpăraţi altul.

Deşi, calculatoarele portabile au devenit foarte răspândite şi destul de accesibile, există totuşi, diferenţe semnificative de preţ între un sistem desktop şi un laptop cu aproximativ aceleaşi performanţe. Acest lucru se explică prin faptul că piesele componente pentru laptop-uri sunt mai costisitoare, deoarece sunt mult mai mici în dimensiune şi mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

Deci într-un final ce putem spune? Atuul cel mai mare al laptopului este portabilitatea. În cazul unui PC, principalele avantaje sunt performanţa şi preţul.

Dacă aveţi nevoie de un calculator cu putere de procesare înaltă, pentru gaming, design sau grafică, iar mobilitatea nu reprezintă un factor decisiv, atunci orientați-vă spre un computer de masă. Dacă, în schimb, este important să aveţi acces oricând şi de oriunde la fişiere, laptopul este ceea ce vă trebuie. Decizia vă aparţine!

0 Shares
You May Also Like