Procesorul de pe iPhone 6s – 2 versiuni cu aceeasi performanta

Leave a comment

Procesorul A9 SoC de la interiorul device-ului iPhone 6s vine in 2 versiuni de la 2 producatori diferiti si anume Samsung si TSMC, folosind 2 procese de fabricatie (FinFet) diferite, unul pe 14 nanometri (nm) iar altul pe 16nm.

Specialistii au testat ambele versiuni pentru a vedea daca exista diferente de performanta intre cele doua. Daca vrei un geam protectie iPhone de cea mai buna calitate, intra pe AccesoriiGsm.ro.

Acum, dupa ce a trecut destul timp dupa lansarea acestor 2 smartphone-uri, unele detalii interesante au inceput sa apara.

pureshapes.ro

Una dintre descoperirile cele mai importante a fost facuta de catre cei de la Chipworks, atunci cand au descoperit ca procesoarele de pe iPhone 6s vin in 2 versiuni diferite, de la Samsung si TSMC.

Componentele de sourcing de la producatori multipli reprezinta o practica comuna printre firmele OEM, in special atunci cand vine vorba despre cipurile de memorie RAM si NAND.

Apple de exemplu, face dual source de ceva timp in ceea ce priveste ecranele IPS implementate pe device-urile mobile, iar cei de la Samsung utilizeaza in mod frecvent SoC-uri (System on a Chip) complet diferite, senzori de camera, care pot fi diferiti in ceea ce priveste performanta si capabilitatile, pe mai multe modele de smartphone-uri, depinzand de zona unde acestea sunt vandute (continent sau tara).

Ceea ce este mai neobisnuit in aceste cazuri, este faptul ca Samsung foloseste procesul FinFet pe 14nm, folosit si pe Exynos 7420 SoC, in timp ce TSMC foloseste propriul proces de data aceasta pe 16nm, rezultand in implementare, 2 versiuni diferite ale procesorului A9 SoC, cu marimi diferite ale die-ului (pastila procesorului) : prima de 96 mm2 iar cealalta de 104.5 mm2.

In general, nu este recomandata productia unui procesor utilizand doua tehnologii diferite, deoarece costurile de proiectare si de implementare, cresc destul de mult. Asa ca de ce ar dori cei de la Apple sa aplice o strategie de dual-sourcing pentru procesorul lor A9 SoC?

Intr-un cuvant: stocurile. Apple isi deriva aproape 70% din totalul castigurilor din vanzarile device-urilor iPhone, asa ca orice limitare in disponibilitatea unei anumite componente pentru un produs de tip flagship de exemplu, ar compromite foarte serios performantele financiare ale companiei, ar reduce drastic vanzarile, permitand din cauza instabilitatii rezultate, reactii in lant pe bursa care intr-un cerc vicios, aduc si ele alte pierderi.

Nici o companie producatoare de telefoane mobile nu isi doreste acest lucru, iar strategiile pentru a-l evita, sunt din ce in ce mai complexe si mai elaborate de catre specialistii din lantul de productie.

Deoarece tehnologia FinFet sub 20 de nm este una foarte noua fie ea de la Samsung sau de la TSMC, nu exista inca o capacitate de a satisface nevoile foarte mari de livrare, din partea Apple.

De aceea cei de la Apple au apelat la un al doilea producator, care sa le suplineasca cererea de astfel de procesoare, mai mult ca o masura de siguranta, in cazul in care unul dintre producatorii acestei tehnologii se va lovi de o anumita problema si nu va mai putea sa-si indeplineasca cota de livrare.

Leave a Reply