Tipuri de sisteme de shelving in librariile moderne

Leave a comment

Stilul de shelving consola sau bracket.

Stilul consola sau bracket (din otel) este cel mai intalnit in bibliotecile moderne din ziua de astazi, folosit atat pentru display-ul cartilor (al volumelor cele mai importante) cat si pentru prezentarea altor materiale ca de exemplu discuri multimedia, reviste, etc.

Daca esti interesat de rafturi metalice second hand, intra pe StoreExpert.ro!

pureshapes.ro

Stilul de raft cantilever (consola) foloseste un schelet de tip heavy-duty (adica foarte durabil) cu coloane de suport pe verticala si baza de suport de incarcare, din care rafturile pot fi extrase sau in care pot fi introduse, dupa nevoie.

Rafturile vin in marimi, adancimi si latimi standard, dar se pot alege la nevoie si unele customizate, in functie de cerintele bibliotecii. Pentru aceste sisteme de shelving stil consola, exista si foarte multe accesorii ce se pot achizitiona separat sau impreuna cu sistemul principal.

Acestea pot fi montate (unele dintre ele) si ulterior, pentru o flexibilitate crescuta. Exemple de astfel de accesorii:

•    Placi-plafon – pentru suprafata de delimitare din partea de sus a raftului, construite din lemn sau metal. Poate fi introdusa in sistem si pe post de element al design-ului, desi de cele mai multe ori chiar are o relevanta importanta, in mentinerea integritatii si durabilitatii sistemului general de rafturi.
•    Suporturile de carti si despartitoarele: in plus fata de structura metalica de baza (sau din orice alt material) unele sisteme de shelving tip consola sunt concepute pentru acomodarea unor rafturi pe fir, ce se misca pe o sina deplasabila. Exista de asemenea si despartitoare din metal, disponibile pentru a se potrivi perfect in sloturile de pe suprafata raftului.
•    Unitatile de umplere: spatii in care sunt prezentate domeniile cartilor din raft (ex: geografie, istorie, stiinte, filosofie, beletristica, etc.)

Sistemele de rafturi compacte.

Aceste sisteme au aparut pentru prima data pentru display-ul colectiilor private sau de tip “closed acces”, dar acum este foarte comun si in zonele publice sau in librariile moderne. Compact shelving-ul de mare densitate, este deplasabil si elimina multe dintre problemele sistemelor de rafturi conventionale.

Unit-urile de rafturi sunt instalate pe sine si se pot deplasa inainte si inapoi, cu ajutorul unui sistem automatizat (electric) sau manual, in functie de model.

Un dezavantaj al acestor sisteme moderne, ar fi faptul ca au nevoie de o mentenanta minima din cand in cand si nu pot fi lasate nesupravegheate pentru lungi perioade de timp, asa cum era cazul cu rafturile simple din lemn sau metal.

Sistemele de rafturi customizabile.

Aceste sisteme de rafturi pot fi foarte scumpe si nu sunt foarte flexibile, o data ce au fost montate permanent.

Totusi, daca va construiti un sistem de rafturi customizat, acesta poate fi conceput pentru a se integra 100% in design, lucru ce nu este posibil la un sistem de rafturi conventional, construit din materiale standard si avand dimensiuni de asemenea standardizate.

Aceste sisteme de rafturi se construiesc mai ales pentru proprietatile private (biblioteci private) si se gasesc mai rar in institutiile publice sau in biblioteci publice.

Leave a Reply