Ce este tehnologia informatiei?

Ce este tehnologia informatiei?

0 Shares
0
0
0

Doriti sa realizati un site si nu stiti de unde sa incepeti? Specialistii de la IT Exclusiv va stau la dispozitie in orice moment. Tot ce trebuie sa faceti este sa cereti o oferta si IT Exclusiv va va oferi toate detaliile necesare cu privire la modul de creare a unui site, preturi si alte servicii conexe.

Cu totii stim ca termenul IT este folosit extrem de des, insa, cati dintre noi stiu si ce inseamna? IT vinde de la conceptul Information Technology, care la noi s-a tradus cu tehnologia informatiei. Prin urmare, ce este si ce presupune aceasta tehnologie a informatiei?

Vom incerca sa raspundem la aceste intrebari in momentele care urmeaza.

In anii 1960 si 1970, termenul tehnologia informatiei reprezenta o expresie destul de putin cunoscuta, care era folosita, de catre cei care lucrau in locuri precum banci si spitale, pentru a descrie procesele pe care le foloseau pentru a stoca informatia.

Cu schimbarea de paradigma spre tehnologia computerizata si locurile de munca informatizate, tehnologia informatiei a devenit o expresie extrem de uzitata. Aceasta defineste o industrie care utilizeaza computerele, retelele, software-urile si alte echipamente si procese pentru a stoca, procesa, recupera, transmite si proteja informatiile.

In zilele de inceput ale dezvoltarii calculatorului, nu exista o diploma de licenta in domeniul IT. Dezvoltarea de software si programarea erau lasate in seama specialistilor in calculatoare si inginerilor matematicieni, din cauza naturii lor destul de complicate.

Pe masura ce tehnologia a avansat, prin intermediul aparitiei computerului personal in anii 1980 si a utilizarii sale de zi cu zi, atat acasa, cat si la locul de munca, lumea a intrat intr-o alta era: era informationala.

La inceputul secolului al XXI-lea, aproape fiecare copil din lumea occidentala, dar si din alte parti ale lumii, stia cum sa utilizeze un computer. Departamentele de tehnologie a informatiei ale intreprinderilor au plecat de la utilizarea benzilor de stocare create de catre un singur operator de calculator, ajungand la retele interconectate de  statii de lucru ale angajatilor care stocheaza informatiile pe un server, de cele mai multe ori departe de site-ul principal de activitate.

Comunicarea a avansat, de la posta fizica, la transmisii fax si chiar comunicare digitala aproape instantanee prin asa-numita posta electronica (e-mail).

Au fost realizate progrese tehnologice mari fata de vremea cand calculatoarele era piese de echipament uriase, plasate in camere mari, cu aer conditionat, iar informatiile erau obtinute prin cartele perforate. Industria tehnologiei informatiei s-a dovedit a fi un mare angajator, pentru oamenii din intrega lume, datorita faptului ca in cazul unor natiuni, accentul s-a schimbat dinspre productie spre industria serviciilor.

Industria serviciilor este un domeniu in care bariera la intrarea pe piata este mult mai redusa decat in cazul productiei, de exemplu. In mediul de afaceri actual, fiind expert in computere este adesea o necesitate pentru cei care doresc sa faca performanta la locul de munca. Locurile de munca in domeniul tehnologiei informatiei sunt extrem de variate, cu toate ca multi au nevoie de un anumit nivel de invatamant superior.

0 Shares
You May Also Like