In momentul in care te gandesti sa iti creezi un site, cu siguranta ai nevoie de doua lucruri extrem de importante, si anume web hosting, si domeniu.
Daca te intrebi ce inseamna termenul de Hosting sau de gazduire web, ei bine, este important sa cunosti faptul ca orice site contine fisiere care trebuiesc sa fie stocate pe un server cu acces la internet, asta inainte ca aceste fisiere sa fie accesate de catre utilizatori.
In functie de tipul de limbaj pe care il vei utiliza pentru site-ul pe care il vei pune pe server, acesta va fi nevoie sa poata interpreta acel cod, insa inainte de a fi trimis spre utilizator. Ca si un bun exemplu, ar fi acela ca daca site-ul este unul dinamic, si este construit in MYSQL sau in PHP, atunci cu siguranta va fi necesar un server care va avea aceste doua tipuri de programe server configurate si instalate.
Un server hosting se poate construi chiar si de acasa, utilizand laptopul sau calculatorul personal, atata timp cat ai la dispozitie anumite programe server, dar si o buna conexiune la internet.
In ciuda faptului ca un astfel de server poate sa fie creat de acasa, si in mod gratuit, recomandat ar fi sa iti alegi un server contra cost, pentru ca iti va oferi fara doar si poate cele mai bune conditii pentru ca site-ul tau sa ruleze la capacitate maxima.
Exista pe piata o multime de firme care iti vor oferi servicii de gazduire contra cost, insa aceste servicii iti vor fi oferite dupa semnarea unui contract de prestare servicii, sau a unui contract de colaborare.
In cele mai multe cazuri, aceste firme iti vor oferi servere care ruleaza pe anumite sisteme de operare, cum ar fi Windows sau Linux, dar si anumite limbaje de interpretare a site-ului (Java, PHP, CouldFusion, Ruby on Rails sau ASP.NET), care au anumite tipuri de baze de date, precum MYSQL sau PostgreSQL.
Pe aceste modele de servere, se pot instala foarte usor site-uri de e-commerce, cum ar fi magazinele online, sau chiar si forumuri. Aceste servere de gazduire cu siguranta iti vor oferi un Control Panel, din care se va putea configura tot site-ul. Se vor putea adauga sau edita domenii, se vor putea accesa fisiere, sau deasemenea se pot configura programe server sau se mai pot instala si scripturi CMS in mod automat.
In ceea ce priveste tipurile de gazduire web pe care le poti alege, acestea pot sa fie de mai multe feluri, iar in continuare le vom si enumera.
Shared Web Hosting reprezinta primul tip de gazduire web, unde toate fisierele mai multor site-uri, sunt stocate pe un singur server. Aceste site-uri vor consuma in comun toate resursele sistemului.
Urmatorul tip de gazduire este Reseller Web Hosting, in care detinatorul contului de gazduire are posibilitatea de a vinde mai departe resursele sistemului.
Gazduirea VPS este un alt tip de gazduire, insa se aseamana foarte mult cu cea shared, insa aici resursele sunt mai mari, iar impartirea se face in functie de nume, ip si porturi.
Hostingul pe server dedicat reprezinta ultima modalitate de gazduire, si reprezinta acea modalitate de gazduire in care clientul controleaza in totalitate serverul.