Ce este plasticul biodegradabil?

Ce sunt materialele plastice biodegradabil?

0 Shares
0
0
0

A trecut ceva timp de cand supermarketurile din toata tara a renuntat sa mai comercializeze pungile si sacosele din materiale plastice pe care le cunosteam cu totii. Probabil ca in momentul in care au aparut noile pungi si sacose, v-ati intrebat din ce materiale sunt confectionate acestea, dat fiind faptul ca sunt diferite de cele din plastic traditional, au o alta textura, sunt mult mai fine, dar la fel de rezistente.

Ei bine, inainte de toate, trebuie facuta precizarea ca s-a luat decizia de a se introcude in uz pungi biodegradabile tip maieu si alte tipuri de pungi si sacose biodegradabile, pentru ca acestea nu polueaza. In schimb, toate celelalte pungi si sacose confectionate din materiale plastice traditionale erau daunatoare pentru mediul inconjurator.

Materialele plastice biodegradabile nu sunt daunatoare, si reprezinta cu siguranta prezentul si viitorul ambalajelor (si nu numai), iar din acest motiv veti afla mai multe detalii despre plasticul biodegradabil.

Definitie oficiala biodegradabila

Conform dictionarului Cambridge, biodegradabil inseamna capacitatea de a se descompune in mod natural si intr-un mod care nu dauneaza mediului.

O definitie simpla a mijloacelor biodegradabile

„Biodegradabil” este un termen care se refera la capacitatea lucrurilor de a se dezintegra (descompune) in urma actiunii microorganismelor, cum ar fi de exemplu bacteriile sau ciupercile biologice (cu sau fara oxigen) in timp ce sunt asimilate in mediul natural.

Nu exista niciun rau ecologic in timpul procesului. Se poate discuta fie despre materiale plastice solide biodegradabile (numite si compostabile), fie despre lichide care se biodegradeaza in apa.

Ce cuprind deseurile biodegradabile in conformitate cu Comisia Europeana?

Comisia Europeana considera ca deseurile biologice pentru a cuprinse in categoria de deseuri biodegradabile, trebuie sa fie deseuri alimentare si deseuri de bucatarie din gospodarii, restaurante, catering si spatii de vanzare cu amanuntul; precum si deseurile provenite din uzinele de prelucrare a produselor alimentare.

Nu sunt incluse in aceasta categorie reziduurile forestiere sau agricole, gunoiul de grajd, namolurile sau alte deseuri biodegradabile, cum ar fi textilele naturale, hartia sau chiar si lemnul prelucrat. De asemenea, sunt excluse acele subproduse ale productiei de alimente care nu devin niciodata risipa.

Impactul asupra mediului al deseurilor biodegradabile

Deseurile care se descompun in depozitele de deseuri produc metan daunator, un gaz de 100-120 de ori mai puternic in comparatie cu dioxidul de carbon in momentul emiterii. De aceea, reducerea deseurilor biodegradabile ale municipalitatilor este importanta.

Ce este plasticul biodegradabil?

Plasticul biodegradabil este plasticul conceput cu scopul de a se desparti atunci cand este expus la prezenta microorganismelor, este de obicei obtinut din subproduse naturale si respecta conditiile riguroase de temperatura si umiditate in mediile industriale.

Majoritatea materialelor plastice biodegradabile si compostabile se numesc bioplastice, si sunt in general obtinute din plante (cum ar fi bambusul sau trestia de zahar) si nu combustibilii fosili.

Pentru ca aceste bioplastice sa fie biodegradabile in mod corect si eficient, compostabilitatea lor trebuie confirmata conform standardelor internationale, pentru a se asigura ca pot fi manipulate in instalatiile de compostare industriale.

Unul dintre cele mai recunoscute standarde in ceea ce priveste biodegradabilitatea este European EN 13432. Pentru ca ceva sa fie considerat biodegradabil, trebuie sa:

  • Aiba o rata volatila minima de 50%;
  • Poata fragmenta cel putin 10% din greutatea sa initiala peste o sita de 2 mm dupa 12 saptamani dupa ce a fost compostat pentru prima data;
  • Obtina cel putin 90% biodegradare (comparativ cu dezintegrarea maxima a unei substante de referinta) in cel mult 6 luni;

De asemenea, este important de precizat faptul ca in conformitate cu OCDE 208, atunci cand vine vorba de toxicitate, compostul rezultat trebuie sa obtina cel putin 90% in comparatie cu compostul de referinta corespunzator.

0 Shares
You May Also Like