Purtarea unei fuste si a unei rochii este foarte placuta si ofera o latura feminina pe care o adoram cu totii (si barbatii nostri de asemenea!). Dar purtarea lor cu ciorapi sau colanti iti permite si sa iti sublimezi picioarele: intre efectul de modelare si adaugarea nuantei perfecte pentru picioarele tale, de indata ce vremea este potrivita, nu ezita nicio clipa.
De indata ce vremea este buna pentru ca purtarea de ciorapi concret la mijlocul lunii august poate fi rapid de-a dreptul neplacuta.
Aceasta piesa de moda este adesea retrogradata la rangul de accesoriu simplu sau piesa de mana a doua, dar o pereche frumoasa de ciorapi face toata diferenta. Unele doamne ii considera un element esential intr-o tinuta, la fel ca pantofii sau o rochie.
Uneori toata originalitatea si interesul unei tinute este adusa de ciorapi, de exemplu cu cusatura aurie sau o pereche de ciorapi cu degete decupate Fiore Evelin cu o rochie neagra simpla.
Exista atatea modele de ciorapi cate perechi de picioare sunt. Cu toate acestea, sunt disponibile diferite tipuri si materiale. Sa facem un inventar:
1) Ciorapi Heel&Toe:
Acronim pentru „Toc si degete intarite”. Acestia sunt ciorapi fara cusaturi (sau cu o cusatura fantezie, nu sunt folositi pentru structura fundului) dar totusi reduse. Sunt mai putin scumpi deoarece sunt mai putin sofisticati din punct de vedere tehnic. Pot fi realizati din nailon pur, nailon cu lycra sau matase.
2) Ciorapi complet la moda:
Crema sta in acei ciorapi care au o cusatura adevarata care inchide fundul de-a lungul gambei, de la glezna pana la varful coapsei. Degetul, talpa si calcaiul sunt intarite. Tocul poate lua diferite forme, cele mai comune sunt tocurile franceze (ascutite), cubaneze (lungi, cu cap patrat) si Havana (patrate, mai scurte si mai late decat tocurile cubaneze), dar exista cateva modele elaborate din aceste forme (toc Manhattan, de exemplu).
Cusaturile sunt micsorate, varful este conic si se tricoteaza in forma de picior plat, motiv pentru care se potrivesc perfect cu curba piciorului. Sunt fabricati din nailon sau matase pura.
3) Ciorapi pentru jartiera
Acestia nu au nevoie de portjartiere pentru a fi intretinuti deoarece o banda de silicon (se presupune) lipicioasa de piele ii tine pe coapsa. Acestia sunt ciorapii care se gasesc de obicei in supermarketuri sau magazine de prêt-à-porter generalist.
4) Materialele:
In anii 1920, ciorapii erau facuti din matase. Incetul cu incetul, matasea s-a retras in fata nailonului, care era mai ieftin si mai usor de produs de catre industria de masa. Ciorapii de matase au avantajul de a tine mai cald decat ciorapii de nailon pentru acelasi numar de den.
Materialul este mai putin transparent, iar vopseaua poate fi uneori mai putin uniforma decat pe nailon, dar este un material natural. La fel ca nailonul, nu este elastic. Partea elastica a unui ciorap este asigurata prin adaugarea de lycra (elastan) la nailon.
Avantajul ciorapilor din nailon elastan este potrivirea lor stransa: materialul se lipeste de piele, astfel incat ciorapii nu se sifoneaza si retin caldura mai bine decat ciorapii din nailon pur.