Cand cumparam bijuterii pietre semipretioase avem toate sansele de a cumpara si falsuri pe care vom da de obicei foarte multi bani.
Dubletele si tripletele de opal sunt si opaluri compozite sintetice. In dublete partea superioara pe care o are piatra este de opal pretios si baza e din opal comun potch. Tripletul are trei straturiȘ baze de opal comun, un strat mijlociu de opal pretios si o zona superioara bombata de cristal pentru stanca pentru protectie. Pietrele sunt foarte usor de depistat daca sunt privite cu lupa din zona laterala.
Imitatiile de opale Gibson au fost facute in laborator si in 1973 aveau irizatii bune insa modelul si modul in care culorile erau distribuite tradau si faptul ca erau doar simple imitatii. In SUA au fost create si opaluri din sticla dubla care nu aveau textura opalului veritabil si daca erau privite cu lupa pareau usor incretite. Margelele si pietrele de opal sintetic de latex si de polistiren se gaseau peste tot. Acestea au si o scanteiere albastruie si laptoasa care poate sa fie foarte usor depistata.
Daca chihlimbarul este inlocuit cu rasini recente si produse din mai multe plante exotice este o imitatie. El este imitat si cu anumite mase plastice precum celuloidul, galalitul si polistirenul, rasinile vinilice atc. Abdoidul este un alt substitut pentru chihlimbar, si este o ambra compozita care se obtine prin incalzirea la temperaturi mari a mai multor bucati mici din ambra originala si presarea lor. Este de asemenea vopsit si este mult mai resistent decat ambra naturala.
Depistarea de flasuri se face prin utilizarea acelor incinse. Ambra naturala este cea care scoate un fum ce seamna cu tamaia in timp ce plasticele se topesc si acele lasa pe ele urme negre. Este destul de putin probabil ca la targuri de minerale sa avem ace la indemana sau sa fim lasati sa facem asemena teste si atunci putem sa mai probam autenticitatea prin frecarea cu postav.
Chihlimbarul poate sa fie testat si prin miros. El emana un miros foarte placut de rasina in timp ce materialele plastice nu pot face asta. Daca achizitionam de pe internet aceste metode de verificare nu mai sunt vaabile si de aceea este foarte important ca vanzatorul sa dea detalii corecte despre produse.
Coralul se poate imita cu portelan, os vopsit, sticla, plastic si alte materiale sintetice. Coralul sintetic este obtinut prin procedee care pot implica sculptura, taierea si slefuirea la fel cum si varianta naturala poate sa fie vopsita. Culorile sunt uniforme si de cele mai multe ori au si o nuanta rosie sau portocalie care arata destul de nenatural.
Perlele pe langa alte tratamente pentru iradiere sau pentru vopsire nu au si alte modificari. Dupa ele se fac foarte multe imitatii. De exemplu perlele tekla sunt mici sfere din sticla sau glazura de portelan acoperite si cu solutii din solzi de peste. Acestea sunt perle false si uneori se pot face si din sideful melcilor sau scoicilor si din smaltul dintilor de dugong. Ele sunt comercializate pe post de perle naturale.