Care sunt piesele de baza ale unui smartphone?

Care sunt piesele de baza ale unui smartphone?

5 Shares
0
0
5

Un telefon mobil reprezinta un tip de comunicatie prin radar. Acesta foloseste mai multe statii de baza, care impart aria pe care se furnizeaza serviciul in celule multiple. Convorbirile pe telefonul mobil practic sunt transferate de la o baza la alta, de la o celula la alta, dupa cum utilizatorul se misca.

Telefonul mobil este compus din  cateva piese telefoane de baza. Acestea sunt: microfonul, antena, memoria, cartela SIM, ecran LCD, tastatura, carcasa, conector, baterie, CODEC, etc.

• Microfonul reprezinta o piesa foarte importanta a telefonului mobil.

Acesta transmite semnalul vocal, care trebuie captat pentru a putea fi convertit in format digital. De cealalta parte, semnalul primit de telefonul cu care va aflati in comunicatie, semnal convertit din format digital in semnal analogic, este primit prin intermediul unui difuzor.

• DSP este procesorul de semnal digital, care coordoneaza semnalele accesibile telefonului, fie vocale, de date, fax, etc. acest procesor detecteaza si totodata proceseaza semnalele, amplificand semnalul primit de la microfon, realizand practic conversia din analog in digital. Semnalul este comprimat cu ajutorul unui cip CODEC, un element al telefonului mobil care foloseste algoritmi de compresie.

Acest CODEC transmite informatia comprimata catre modulul radio, un element care functioneaza pe un principiu simplu „primeste si retransmite semnalul”. Semnalul e transmis de un modul RF prin antena catre statia de baza si apoi catre destinatie.

• Antena este un element prin care se transmite si totodata se primeste semnalul radio. Conceperea acesteia a evoluat in ultimul timp. Pe langa varianta clasica care iese afara din telefon, exista si antene interne.

• Memoria de care dispun marea majoritate a telefoanelor mobile de astazi este destul de mare, putand fi stocate diverse date, cum ar fi numere de telefon, mesaje in format multimedia. Unele telefoane permit copierea de date din memoria cartelei SIM in memoria interna.

• Aceasta cartela este procesata de un alt element foarte important al telefonului si anume cititorul de cartele SIM. Prin intermediul cartelei SIM practic iti activezi telefonul in retea. Toate datele privind reteaua, convorbirile efectuate, lista de adrese, se pot citi pe ecranul LCD.

• Tastatura telefoanelor mai vechi este foarte importanta pentru accesarea functiilor telefonului.

• Bateria telefonului reprezinta o componenta importanta, energia necesara functionarii este produsa de un acumulator, al carui grad de incarcare se poate observa pe display.

In prezent, foarte multe telefoane mobile poseda un modul de procesare al bateriei, care detecteaza starea acesteia si are numeroase functii. Spre exemplu, acesta opreste alimentarea de la baterie in momentul in care telefonul este conectat la un calculator sau efectueaza o descarcare rapida, atunci cand considerati ca este necesar.

• Conectoarele sunt indispensabile la un mobil. Fara aceste conectoare nu se pot conecta diferite dispozitive, cum ar fi incarcatorul de baterie, un car kit sau o camera video. Comectorul se afla de regula in partea de jos a telefonului, iar la unele dispozitive mai vechi in partea laterala a acestuia.

• Carcasa reprezinta practic carapacea dispozitivului mobil si adaposteste toate elementele de mai sus. Ea are un rol de protectie dar in acelasi timp si estetic.

5 Shares
You May Also Like