Termenul de hidrofoare este un cuvant des utilizat dar e destul de putin stiuta semnificatia sa exacta. Vom incerca sa va explicam pentru a intelege cat mai bine ce este de fapt un hidrofor.
Acesta este de fapt un sistem care ajuta alimentarea locuintelor cu apa. Sistemul e format din mai multe elemente principale: o electropompa, un vas hidrofor, racordul impotriva vibratiilor, manometru si presostat.
Se foloseste si termenul de electropompa care este denumirea corecta tinand cont de normele tehnice, si aceasta este formata din motor si pompa, avand un capac de inox.
Este recomandata aceasta varianta chiar daca este mai scumpa pentru ca inoxul garanteaza ca apa care ajunge la robinet este de cea mai buna calitate. Denumirea de pompa este mai des utilizata in limbajul de zi cu si si acum am invatat si ce inseamna electropompa.
Noi vom folosi atat termenul de pompa cat si pe cel de electropompa pentru a ne referi la fiecare echipament in parte. Vasul hidrofor este foarte improtant si are mai multe capacitati cea mai des intalnita este cea de 2 de litri in functie de alicatiile care se pot utiliza in vase cu capacitati mai mari.
Culoarea recipientului este albastra ori rosie. Rolul sau este de a proteja pompa de lovituri si de presiunile care ii pot afecta functionarea dar si micsorarea numarului de porniri si opriri ale pompei si in acest fel aparatul va reduce consumul de curent.
Racordul impotriva vibratiilor leaga pompa cu vasul hidrofor iar manometrul masoara sau si expune presiunea de apa care este creata de pompa in circuit. Presostatul are rolul de a porni si opri electropompa tinand cont de presiunea de apa din circuitul de alimentare.
Sistemul pentru tevi care pleaca de la un hidrofor si pana la fiecare robinet din casa. Acesta stie sa citesca presiunea minima si pe cea maxima. Cu presiunile acestea se seteaza presostatul in momentul in care este cumparat dar acestea pot sa fie reglate, miscorate sau marite de instalatori.
Alegerea marimii pe care o va avea rezervorul este in functie de consumatori si de frecventa consumului. Cand rezervorul este mai mare si pornirile hidroforului sunt mai mari.
Atunci cand rezervorul e foarte mic hidroforul porneste foarte des. In mod normal hidroforul va porni in momentul in care rezervorul s-a golit pe jumatate.
Hidrofoarele care au 9 m au o coloana de aspiratie de 9 m si asta inseamna ca aceasta va fi distanta de la hidrofor si pana la apa. E indicat ca toata aceasta coloana sa fie scufundata cu 1-2 m in apa.
Hidrofoarele cu 30 de m sunt acele hidrofoare de mare adancime care sunt folosite atuncic and alimentarea se face din puturi. Adancimea pe care o alegem tinand cont de nevoi se va face consultand un expert. Pentru irigatii se recomanda si un hidrofor care are o presiune si un debit mare.
Hidrofoarele pentru aspiratie de 9 m au si pompe autoamorsante. Acestea se utilizeaza in sisteme mai mici de alimentare atunci cand apa se va extrage din retele de alimentare sau din rezervoare tampon. Sunt anumite hidrofoare care au pompa de suprafata.