Uleiul de masline extravirgin face parte din regimul alimentar de tip mediteraneean. Acizii grasi si antioxidantii din compozitia uleiului de masline reduc riscul bolilor cardiovasculare.
Cum este obtinut uleiul de masline?
Acest produs este un ulei presat din masline. Procedeul acesta pe cat pare de simplu, pe atat este de riscant pentru sanatate daca sunt folosite substante toxice pentru extragerea uleiului sau daca acesta este diluat cu altele mai slabe.
Din acest motiv, alegerea uleiului de masline de calitate este vitala pentru sanatatea organismului. Cele mai recomandate uleiuri sunt tipurile de uleiuri de masline extravirgine. Acesta este uleiul care a fost extras din masline ajunse la maturitate. Uleiul extravirgin are un indice de aciditate cuprins intre 0,1% – 0.8% aciditate naturala.
Alta categorie este cea de uleiuri de masline obisnuite sau rafinate. Procesul de extragere se face cu ajutorul solventilor sau prin diluare cu uleiuri de soia sau de rapita. Din aceste considerente, varianta optima ramane tot uleiul de masline extravirgine.
Componenta nutritiva a uleiului de masline extravirgin protejeaza inima
Acesta este recunoscut pentru proprietatile curative. Uleiul extravirgin contine vitamina E, K, antioxidanti, substante antiinflamatorii si acizi grasi (Omega-3), necesari pentru organism.
Consumul zilnic de ulei de masline extravirgin contribuie la prevenirea bolilor inflamatorii, in special a celor cardiovasculare. Bolile de inima sunt cele mai comune cauze de deces la nivel mondial. Redu riscul de deces prin infarct sau accidente vasculare cerebrale datorita consumului de ulei de masline autentic.
Include in dieta ta zilnica uleiul de masline extravirgin care are rol protector impotriva afectiunilor vasculare, astfel:
- Reduce inflamatia
- Apara particulele LDL de daunele oxidative
- Ajuta la buna functionare a endoteliului (invelisul de la nivelul vaselor de sange)
- Previne formarea cheagurilor de sange, factori generatori ai accidentelor vasculare cerebrale
- Scade tensiunea arteriala
In concluzie, uleiul de masline poate fi cu siguranta numit elixirul inimii. Scade tensiunea arteriala, protejeaza particulele pentru a nu se oxida, are proprietati antiinflamatorii si scade riscul aparitiei cheagurilor de sange.
Efectele miraculoase ale uleiului de masline in combaterea bolilor cronice
O adevarata licoare cu proprietati miraculoase, uleiul de masline extravirgin are capacitatea de a incetini procesul de imbatranire, ajuta la aspectul sanatos al pielii, trataeaza bolile de stomac, previne cancerul, boala Alzheimer si intareste sistemul imunitar.
O singura lingurita de ulei de masline pe stomacul gol este minunat pentru sanatatea corpului uman, in special pentru combaterea ulcerului gastroduodenal si a gastritei. Uleiul de masline detine si proprietati terapeutice. Actioneaza ca un laxativ, emolient, combate anemia, rahitismul si ajuta la scaderea colesterolului.
Datorita acizilor grasi monostaturati, uleiul de masline poate fi gatit la temperaturi inalte. De asemenea, acesta este un aliment larg raspandit in retele de salate, paste fainoase si la mancaruri de legume si carne.
Uleiul de masline este un ‘’super aliment’’ care poate inlocui cu succes unele medicamente din farmacii. De asemenea, majoritatea femeilor apeleaza la acest ingredient pentru masti de ingrijire a pielii, tenului si a parului. Pentru a fi sigur de efectele curative este important sa alegi uleiul de masline veritabil, nediluat cu uleiuri ieftine.