Istoria chitarei – inceputuri

0 Shares
0
0
0

In acest articol ne-a decis sa vorbim despre chitare. Originea unei chitare nu este foarte clar stabilita pentru ca este adusa se pare din Babilon sau din Asiria in Peninsula Iberica, de care rmani si in mod sigur de care popoarele de origine araba in secolul 12 care au adus chitara mauriana.

La chitara latina se canta prin ciupirea corzilor si la cea mauriana care avea o sonoritate mai bogata se apela la lovirea cu toate degetele de la mana dreapta. Chitara veche era mult mai mica fata de cea pe care o stim noi azi insa cutia de rezonanta era mai subtire si mai sugrumata in zona sa mediana.

Primele chitare au avut doar patru corzi si mai tarziu, undeva in anul 1656 si-a facut aparitia si chitara cu cinci corzi deoarece in anul 1801 un barbier care locuia in paris, a adaugat sase corzi. Lutieri renumiti cum ar fi Stradivarius din Italia ori Tielke in Germania au facut si modele foarte interesant decorate insa forma actuala pe care o stim cu totii a chitarei se datoreaza in mod exclusiv lutierului din Spania, Antonio de Torres.

Conceptia moderna a acestui instrument dateaza din cea de a doua jumatate a secolului XIX si este formata din 6 corzi care sunt intinse al extremitati aflate pe un suport si la cealalta niste cuie ce se potr strange in functie de dorinta fiecarei persoane.

Desi chitara nu face parte din orchestra acest instrument a fost preferat de foarte multi compozitori. Weber si Schubert printre altii au fost acompaniati cu ea in momentul in care isi gandeau si isi cantau melodiile. Cu toate astea era nevoie sa se nasca si Andres Segovia pentru ca chitarele sa fie apreciate cum sunt astazi.

Este clar si evident ca aceste instrumente merita din plin aprecierea de care beneficiaza in prezent. Va trebui sa mentionam ce rol deosebit au acesti interpreti asupra creatiei pentru chitara. Contributia lui Andres Segovia nu este considerata directa desi sunt mai multe creatii semnate de el, ci este considerata indirecta datorita mai multor compozitii care ii sunt clar dedicate.

Chiar de la inceputul carierei lui de interpret el este constient de nevoia majora a innoirii repertoriului chitaristic.

El a inceput prin a scrie lucrari de la diverse alte instrumnte si a infruntat pe la inceputul acestei activitati foarte multa reticenta de la mai multi muzicieni ai vremii, care erau mai mult sau mai putin incapatanati sau obtuzi in ceea ce privea modul in care ei vdeau evolutia muzicala din secolul XX. Ascensiunea sa a fost nu doar consacrarea unui interpret ci si revigorarea si impunerea in muzica a chitarei clasice.

In ultimii ani chitara a devenit in mod evident un instrument nu doar popular ci si respectat. Interesul in ceea ce priveste chitara este in continua crestere si lucrul acesta se manifesta prin numeroase creatii de chitara ce apartin compozitorilor moderni dar si prin numarul mare de interpreti, de amatori si de profesionisti care adora chitara.

De aceea chitara are un rol foarte important in muzica si sunt anumite genuri muzicale care nu pot exista fara ea.

0 Shares
You May Also Like